Державна перевірка знайшла на ДТЕК Ахметова низку порушень

Четвер, 23 червня 2016, 18:26

Під час планової перевірки у ТОВ ДТЕК "Східенерго" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, виявила порушення трьох видів діяльності.

Про це йшлося під час засідання НКРЕКП у четвер, повідомляє "Укрінформ".

"Під час планової перевірки у ДТЕК "Східенерго" виявлено порушення з трьох видів діяльності: умов та правил здійснення підприємницької діяльності з виробництва електроенергії, ліцензійних умов провадження господарської діяльності централізованого водопостачання та водовідведення та ліцензійних умов провадження діяльності транспортування теплової енергії магістральним та місцевим тепломережам та постачання теплової енергії", - заявили під час засідання.

Зокрема, під час планової перевірки підприємства було встановлено, що інвестиційна програма на 2015 і 2016 роки на розгляд і схвалення комісії не подавалась.

Реклама:

Водночас кошти, отримані в тарифі як виробничі інвестиції, акумулювалися на спеціальному рахунку для виконання інвестиційної програми.

Крім того, у рамках перевірки підприємства було визначено, що через провадження господарської діяльності, яка не належить до сфери діяльності природних монополій, підприємством було отримано збиток (від провадження інших видів діяльності) у розмірі 13 млн 624 тис.

НКРЕКП прийняла рішення, яким зобов'язала подати в місячний термін на схвалення Комісії інвестиційну програму на 2016 рік, а також накласти штраф у розмірі 34 тисяч гривень за порушення ліцензійних умов транспортування та ліцензійних умов з постачання теплової енергії.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам +" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

ДТЕК - найбільша енергетична компанія України. Входить до складу фінансово-промислової групи "Систем Кепітал Менеджмент", акціонером якої є Рінат Ахметов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!