Іран витісняє російську нафту на світових ринках - ЗМІ

Неділя, 19 червня 2016, 13:32

Повернення Ірану на міжнародний ринок негативно позначилося на продажах російської нафти, змусивши Росію продавати експортну суміш Urals з найбільшою з червня 2014 року знижкою по відношенню до північноморської Brent.

Про це пише Росбалт.

Різниця між вартістю Urals і Brent збільшилася до 2,4 долара за барель, повідомляє Bloomberg з посиланням на дані трейдерів, що відстежують котирування Platts.

В ході торгів 17 червня найбільший нафтотрейдер Vitol знову виступив з пропозицією про продаж Urals з меншою знижкою, але не знайшов покупців.

Реклама:

За словами чотирьох трейдерів, опитаних Bloomberg, російська суміш Urals, яка за складом нагадує основний нафтовий продукт Ірану, отримала найбільші переваги, коли Тегерану було заборонено поставки в Європу в зв'язку з накладеними в 2012 році санкціями. Тепер скасування обмежень негативно позначається на Urals.

"Іранський експорт був вражаючим", - пояснив Bloomberg аналітик Natixis SA Абхішек Дешпанде. За його словами, Іран надавав нафтопереробним компаніям в Європі широкий вибір поставок.

Як зазначає Bloomberg з посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства, Іран діє швидко, намагаючись повернути частку ринку, втрачену за час санкцій. Минулого місяця обсяги експорту Тегерана досягли 2,1 млн барелів на день, наблизившись до досанкціоного рівня.

До того, як чотири роки тому обмеження вступили в силу, Іран постачав за кордон 2,2 млн барелів нафти в день. У травні цього року обсяги поставок іранської нафти в країни ЄС становили 355 тисяч барелів на день. Ще в квітні цей показник був на 20 тисяч барелів нижче.

"Іран діє без зволікань, повертаючи своїх європейських клієнтів", - говориться в повідомленні МЕА.

На початку червня директор департаменту міжнародних відносин Національної іранської нафтової компанії Мохсен Камсарі повідомив, що компанія підписала контракти на поставку нафти з компаніями з Італії, Іспанії та Греції.

Йдеться про постачання компаніям Saras і Iplom (Італія), Repsol (Іспанія) і Hellenic Petroleum (Греція). Комсарі також додав, що зараз NIOC відновила переговори з нідерландсько-британською Shell. Він висловив надію, що незабаром Іран зможе укласти контракт і з цієї нафтогазовою компанією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: