НБУ може ліквідувати невеликі держбанки

П'ятниця, 17 червня 2016, 17:15

Якщо уряд не зможе продати Український банк розвитку і реконструкції та Держзембанк, обидві установи можуть бути ліквідовані.

Про це в інтерв'ю FinClub заявила в. о. заступника голови Національного банку Катерина Рожкова.

Як зазнчається, затримка з прийняттям рішення про долю Держзембанка пов'язана зі зміною уряду, але пауза, яку НБУ взяв з цього питання, обіцяє бути "дуже короткою".

"Все одно, швидше за все, якщо він не буде проданий, на що мало шансів, то він піде на ліквідацію. Часу вже немає", - попередив топ-менеджер НБУ.

Реклама:

Проблемний статус, а за ним і ліквідація, можуть загрожувати і Українському банку реконструкції та розвитку.

"У одного до 120 млн грн не вистачає аж 2 млн грн (мова про УБРР). Я скажу, що буде з тими, хто не зможе вкластися в термін. Перше - визнання проблемності. Наступний етап - якщо нам не буде надано в розумний 30-денний термін якийсь план виходу з ситуації, природно, банки повинні будуть покинути ринок. У нас не може бути інших варіантів", - повідомила вона.

Стратегія держбанків передбачає, що держава повинна вийти з несистемно важливих банків до 2017 року, тобто до кінця 2016-го.

"Власник УБРР спробував його продати. У банку чистий баланс, є капітал, нормальні активи, там немає проблем з якістю. Але немає платоспроможного покупця", - пояснив топ-чиновник НБУ.

Вона не виключала, що ліквідація можлива.

"Не треба чекати півроку. УБРР, Держзембанк - це "сплячі" банки, які не ведуть активну діяльність на ринку. Доходи, які вони отримають, - або від депсертіфікатів, або ще від чогось, і вони ледве-ледве перекривають адміністративні витрати. Навіщо чекати півроку? Якщо немає зобов'язань, то все що було вкладено в банк, і вся ліквідність, залишаться державі. Тому півроку шукати потенційного інвестора немає необхідності", - вважає Рожкова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: