34% українців не знають, скільки податків платять

Понеділок, 13 червня 2016, 20:33

48% опитаних українців упевнені, що платять податків менше 30%, в той час як середній українець віддає державі майже половину всіх зароблених грошей.

Про це йдеться у дослідженні "Сприйняття українцями ситуації в сфері оподаткування", яке презентували на прес-конференції у Києві Українське товариство економічних свобод (УТЕС) спільно з дослідницьким агентством IFAK.

 

"48% опитаних українців упевнені, що платять податків менше 30%, в той час як середній українець віддає державі майже половину всіх зароблених грошей", - йдеться у дослідженні.

При цьому 34% респондентів взагалі не змогли відповісти, скільки податків платять.

Реклама:

"В Україні не знають, яке є податкове навантаження. У свідомості українців податкове навантаження в рази менше, ніж воно є насправді. В Україні вважається, що навантаження близьке до 10%, що в 4 рази менше, ніж воно є зараз", - сказав голова Українського товариства економічних свобод (УТЕС) Мар'ян Заблоцький.

 

За його словами, в цілому, якщо українці виступають за підвищення пенсій і соціальних виплат, то це до того моменту, доки їх не попросять за це заплатити.

"На превеликий жаль, популізм у нас існує завдяки тому, що українці не бачать, не відчувають, що вони дійсно є платниками податків", - зазначив Заблоцький.

За даними УТЕС та IFAK, тільки 8% опитаних вважають, що ставка більше 20% є справедливою, а на думку 16% українців, було б справедливим взагалі не платити податків із зарплат.

Найбільш популярною відповіддю було 6-10%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!