UMG Ахметова почала експорт українського шлаку в ЄС

Середа, 1 червня 2016, 10:43

Українська компанія UMG  уклала контракт з бельгійською Sibelco на поставку шлаку - відхід виробництва українських вугільних ТЕС.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

В рамках домовленостей в 2016 році UMG поставить підрозділу Sibelco в Нідерландах від 45 тис. тонн шлаку з золовідвалів ТЕС "ДТЕК".

Шлак використовується як абразив для піскоструминного очищення днищ морських суден і застосовується як більш безпечна альтернатива піску, постійний контакт з яким викликає у робочих захворювання легенів.

Реклама:

Для підвищення якості продукції UMG ввела в експлуатацію спеціальне обладнання з промивки шлаку. Це дозволяє отримувати більш чисту сировину, ринкова вартість якої збільшується практично вдвічі в порівнянні з шлаком з високим рівнем зольності.

"Експорт українського шлаку за кордон - безпрецедентна подія. Щорічно на ТЕС України утворюється до 8 млн. тонн золошлакових матеріалів, 90% яких складується на золовідвалах. Тому ми зацікавлені в розширенні ринків збуту відходів теплової генерації. Робота з такими компаніями як Sibelco дозволяє використовувати попелошлакові матеріали в комерційних цілях", - говорить директор з продажу UMG Сергій Мельниченко.

UMG запустила бізнес з переробки та продажу золошлакових матеріалів (зола, шлак, золошлаків, мікросфера) ще в 2013 році. Роком пізніше компанія ввела в експлуатацію одну з найсучасніших в світі фабрик по виробництву і переробці мікросфери - самий високомаржінальний вид ЗШМ.

Інвестиції в будівництво фабрики становили 1,2 млн дол.

У 2015 році обсяг реалізації золошлакових матеріалів становив 348,2 тис. тонн, а виручка від продажу - 5 млн дол. При цьому 31,5 тис. тонн ЗШМ було реалізовано серед клієнтів на експортних ринках.

Використання золошлакових відходів у комерційних цілях має екологічний ефект.

На даний момент золовідвали вітчизняних ТЕС заповнені на 50%, а в деяких випадках - на 95%. Вторинна переробка ЗШМ дозволяє знизити негативний вплив існуючих золовідвалів на навколишнє середовище за рахунок зменшення обсягів їх складування.

100% статутного капіталу UMG належить групі "СКМ" Ріната Ахметова.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!