Відтік з Росії в офшори становив 1,3 трильйона доларів - ЗМІ

Понеділок, 9 травня 2016, 17:19

За даними дослідження, яке провів професор Колумбійського університету Джеймс Генрі, з країн, що розвиваються, в тому числі Росії та Китаю, до кінця 2014 року було виведено понад 12 трлн дол, з них 1,3 трлн доларів - з Росії.

Про це пише РБК з посиланням на The Guardian.

Дослідження проводилося протягом останніх 18 місяців, у своїй роботі Джеймс Генрі використовував офіційні дані міжнародних організацій, зокрема МВФ і ООН.

З Китаю (а також Гонконгу і Макао) в офшори до кінця 2014 року були виведені 1,2 трлн дол, стверджує дослідник.

Реклама:

Малайзія, Таїланд та Індонезія також займають високі позиції в списку країн з найбільшим відтоком капіталу в офшори.

У розмові з The Guardian Генрі заявив, що його дослідження показало, що мотивацією для виведення коштів в офшори є не тільки ухилення від податків.

За його словами, злочинці і корупціонери також використовують офшори, щоб приховати свої гроші.

Професор описав мешканців офшорних юрисдикцій як учасників сцени в барі з фільму "Зоряні війни", де зібрана строката група сумнівних міжгалактичних персонажів.

"Це як сцени з "Зоряних воєн": в одному кутку - неплатники, в іншому - торговці зброєю, в третьому - корупціонери. Є й ті, хто використовує офшори для відмивання грошей або шахрайства", - розповів Генрі.

Він уточнив, що в якості "податкових притулків" вибираються не тільки такі екзотичні місця, як Каймани, де можна ефективно приховати капітал, але і деякі штати Америки, такі як Делавер, де в іноземних інвесторів є можливість відкрити компанію без чіткої вказівки кінцевого власника.

У 2012 році Генрі стверджував, що з 1990 року з Росії в офшори було виведено 798 млрд дол.

Число офшорних зон за минулий з того часу період зросло, стверджує дослідник, незважаючи на суспільний тиск.

В середньому, за його даними, відтік капіталів в офшори з країн, що розвиваються починаючи з 2010 року зростав на 8% щорічно.

Для Росії і Китаю цей показник становить 9%, можливо, через побоювання економічної і політичної нестабільності, стверджує Генрі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!