ОГХК продовжує продавати продукцію через прокладку Мартиненка - ЗМІ

Понеділок, 30 травня 2016, 15:17

Державне підприємство Об'єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК) продовжує реалізовувати продукцію на експорт через австрійську Bollwerk Finanzierungs-und Industriemanagement AG, яку пов'язують з екс-депутатом Миколою Мартиненком.

Про це свідчать дані по відвантаженню ільменітового і титанового концентрату в українських портах, якими володіє ЛІГА.net.

Зокрема, компанія Bollwerk є постачальником (вантажовідправником) продукції, виробленої ОГХК, в портах Одеси, Ізмаїла для кінцевих споживачів або компаній-трейдерів. Точний обсяг експорту через Bollwerk з'ясувати не вдалося.

 

Згідно з митними даними, за 4 місяці цього року через компанію (або компанії) зареєстровану в Австрії ОГХК відправила на експорт 14 тис. тонн продукції (концентрат рутиловий, концентрат титановий, ільменіт) на загальну суму близько 225 млн гривень. Це близько 65% загального експорту ОГХК з початку цього року в грошовому вираженні.

Реклама:

З січня 2016 року Національні антикорупційне бюро (НАБУ) розслідує кримінальне провадження, яке стосується продажу продукції ОГХК продукції на експорт через посередника - австрійську Bollwerk.

За даними слідства, протягом січня-вересня 2015 року, між ОГХК і Bollwerk укладено дев'ять зовнішньоекономічних контрактів на поставку продукції виробництва держкомпанії.

В рамках цих контрактів здійснена поставка продукції на загальну суму 688 млн грн.

За попередніми даними слідства, вартість поставленої продукції була нижчою за ринкову ціну на 15-55%.

"Це свідчить про вчинення протягом січня-вересня 2015 службовими особами ДП ОГХК зловживання своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди третьою особою - компанією Bollwerk", -йдеться в рішенні Солом'янського районного суду Києва.

 


 
НАБУ розслідує справу за заявою колишнього міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса. Збитки держави від угод ОГХК і Bollwerk слідство оцінює в 100 млн грн.

Компанія Bollwerk належить громадянину Австрії Вольфгангу Айбергеру. Він же є директором і номінальним власником австрійської Steuermann Investitions через яку здійснювалися поставки уранового концентрату на державний Східний гірничо-збагачувальний комбінат. Щодо діяльності Steuermann НАБУ також проводить розслідування.

У листопаді народний депутат Сергій Лещенко звинуватив ОГХК в невигідності продажу продукції австрійській компанії Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG.

За його словами, директор і акціонер Bollwerk Вольфганг Айбергер є також керівником компанії Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH, через яку Східний ГЗК закуповував урановий концентрат в Казахстані.

Лещенко стверджує, що Bollwerk є "прокладкою" і пов'язана з тоді ще народним депутатом від прем'єрської фракції "Народний фронт" Миколою Мартиненком.

Останній заперечував це, визнаючи лише, що знайомий з керівником ОГХК Русланом Журіло з 2006 або 2007 року, коли той був заступником директора Східного ГЗК.

При цьому в ОГХК заявиви, що продаж продукції австрійської Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG пояснюється наданням передоплати і складною ситуацією на ринках збуту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!