"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ прогнозує інфляцію на рівні 12% на кінець року

Четвер, 26 травня 2016, 14:23

Національний банк вважає цілі щодо споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року і 8% на кінець 2017 року досяжними.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначається, уповільненню інфляції сприяло помірне зміцнення обмінного курсу гривні, яке спостерігалося внаслідок покращення зовнішньої кон’юнктури на сировинних ринках та відповідного збільшення надходження валютної виручки в країну.

"За цих умов Нацбанк, дотримуючись режиму гнучкого курсоутворення, купував іноземну валюту для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи помірному зміцненню обмінного курсу, зумовленому фундаментальними факторами", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Згідно з повідомленням, нещодавно оголошені урядом вищі темпи зростання тарифів на опалення та гарячу воду у поточному році зумовлять більший внесок адміністративної складової індексу споживчих цін у 2016 році та менший - у 2017 році порівняно із припущеннями прогнозу НБУ.

"Підвищення адміністративно регульованих цін та тарифів у окремі місяці цього року зумовлюватиме тимчасове прискорення інфляції. Однак їх коригування до ринково-обґрунтованих рівнів не потребуватиме проведення більш жорсткої монетарної політики", - повідомляє НБУ.

"По-перше, у середньостроковій перспективі це сприятиме зниженню інфляції завдяки усуненню викривлень у процесах ціноутворення в майбутньому. По-друге, це стримуватиме тиск на інфляцію з боку платоспроможного попиту населення на інші товари та послуги вже в 2016 році", - зазначає прес-служба.

Як наголошується, через цей та інші фактори тиск з боку внутрішнього попиту на споживчу інфляцію на прогнозному горизонті очікується незначним.

"Ключовим фактором для досягнення цінової стабільності залишається продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом", - йдеться у повідомленні.

"У разі подальшого зниження ризиків для цінової стабільності та уповільнення прогнозної інфляції Нацбанк продовжить поступове пом’якшення монетарної політики для підтримки відновлення економічної активності", - повідомляє прес-служба.

Як повідомлялося, правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 18% річних з 27 травня 2016 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!