НКРЕ проти скасування дотаційних сертифікатів при експорті електроенергії

Четвер, 26 травня 2016, 13:20

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України, відмовилася узгодити проект розпорядження Кабінету міністрів про скасування дотаційних сертифікатів при експорті електроенергії.

Про це повідомив глава регулятора Дмитро Вовк, передає "Інтерфакс-Україна".

"Так (відмовилася погоджувати), є офіційний лист", - сказав він.

При цьому Вовк не зміг спрогнозувати, як прийняття рішення про скасування дотаційних сертифікатів може вплинути на оптову ринкову ціну електроенергії (ОРЦ).

Реклама:

"Це залежить від обсягів, я не підраховував", - резюмував він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів підготував розпорядження яке зніме дотаційні сертифікати з ціни електроенергії для експортерів, через що може вирости ціна на електроенергію для населення.

З квітня 2012 року по січень 2015 року українська електроенергія для експорту в усіх напрямках на підставі урядових рішень купувалася на оптовому ринку країни за нижчими цінами (оптова ринкова ціна без урахування дотаційних сертифікатів), ніж її купує велика частина українських промислових споживачів.

Кабінет міністрів в кінці грудня 2014 року скасував ці розпорядження.

Україна в 2015 році скоротила експорт електроенергії на 54,8% (на 4 млрд 411,3 млн кВт-год) в порівнянні з 2014 роком - до 3 млрд 641,6 млн кВт-год.

Новий міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик серед своїх пріоритетів назвав збільшення експорту електроенергії з країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: