Монетизація субсидій призведе до заборгованостей - Рева

Середа, 25 травня 2016, 16:08

Монетизація субсидій може призвести до заборгованності населення перед державою.

Про це в інтерв’ю ЕП заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

На думку міністра, якщо населенню давати субсидії у вигляді грошей, то є ризик витрачання отриманих коштів не на погашення боргу за комунальні послуги, а на щось інше, що в подальшому призведе до накопичення боргу перед державою.

"От бабуся отримує 1 130 грн пенсії і 2 140 грн субсидії. Тепер питання: вона їсти хоче? І от бабуся думає: "Це ж треба 2 140 грн заплатити і ще 60 грн з пенсії. Може, я 500 грн на ліки візьму, а з наступного місяця віддам". Але з наступного місяця — ще 500 грн, і борг у неї починає накопичуватися", - говорить Рева.

Реклама:

Крім того, на думку міністра, поганою ідеєю є робити кошти на субсидії цільовими.

"Для цього потрібно відкрити 9 млн рахунків і класти реципієнтам ці гроші на рахунок. Скільки часу займе ця процедура? Потім люди повинні прийти і сплатити з цих рахунків комунальні послуги. Банки виграють від такої кількості операцій, але що виграють люди?", - додає Рева.

Нагадаємо, що у зв’язку з підвищенням цін на газ і теплову енергію в опалювальному сезоні 2016/2017 років прогнозується збільшення кількості сімей, які звернуться по призначення субсидії до 8 мільйонів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: