НБУ визнав "Фідобанк" Адаріча неплатоспроможним

П'ятниця, 20 травня 2016, 16:53

20 травня 2016 року правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення Публічного акціонерного товариства "Фідобанк" до категорії неплатоспроможних.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як наголошується, 12 травня 2016 року почався відтік коштів з рахунків юридичних осіб та коштів інших банків. Виведення активів на пов’язані із акціонером установи не здійснювалось.

"У результаті відтоку коштів клієнтів, який за 12-13 травня склав близько 200 млн гривень, 16 травня почались проблеми з виконанням зобов'язань перед клієнтами. Станом на 20 травня 2016 року загальна сума невиконаних "Фідобанком" операцій клієнтів перевищила 500 млн гривень -9% від його зобов’язань", - повідомляє прес-служба.

Реклама:

У НБУ підкреслили, що "Фідобанк" не звертався до Національного банку за отриманням рефінансування, а 17 травня 2016 року повідомив про відмову потенційного інвестора від участі у докапіталізації банку.

"У 2015 році проведено діагностичне обстеження "Фідобанку" та у січні 2016 року затверджено необхідний обсяг докапіталізації банку", - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, протягом чотирьох місяців "Фідобанк" здійснив низку заходів, що призвели до зменшення суми необхідної докапіталізації більш ніж в два рази.

"Ці заходи включали в себе, зокрема, погашення кредитів великих позичальників та відповідне переформування резервів, зменшення обсягу недержавних цінних паперів, конвертації субординованого боргу, здійснення внесків до статутного капіталу та часткового прощення боргу акціонером", - наголосили у НБУ.

Станом на 20 травня 2016 року кінцевим бенефіціаром "Фідобанку" є Олександр Адаріч. На даний момент він також є власником 50% ПАТ "Євробанк".

18 травня ЗМІ повідомляли, що банкомати інших фінустанов перестали видавати готівку з карт Фідобанк. Зокрема, операції з видачі готівки були відхилені в банкоматах Укргазбанку, Райффайзен Банк Аваль і Приват банку. У "Фідобанку" це пояснили розривом ліквідності.

Як повідомлялося, Національний банк погодив громадянину Республіки Казахстан Болату Назарбаєву набуття прямої істотної участі у ПАТ "Євробанк" у розмірі 50%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: