Фонд Порошенка вивів за кордон 4 мільйони євро попри заборону НБУ - ЗМІ

Середа, 18 травня 2016, 21:45

25 березня 2016 року фонд Порошенка "Прайм есетс кепітал" купив акції у спорідненої кіпрської компанії майже на 4 мільйони євро.

Про це йдеться у розслідуванні "Слідства.Інфо".

Згідно з документом з кіпрського реєстру, 25 березня компанія CEE Confectionary Investments Limited випустила додаткових 18000 акцій (до 2000, які мала на той момент) номінальною вартістю 1 євро кожна.

 

Того ж дня акції за преміальною ціною у 218 євро за кожну були продані українському "Прайм ессетс кепітал", прописаному у Києві на вулиці Електриків, 29а разом з багатьма іншими бізнесами Порошенка.

Реклама:

Загалом фонд Порошенка сплатив майже 4 мільйони євро. Як зазначено у документі, гроші були сплачені готівкою (діловою мовою cash означає готівкою або перераховані на рахунок).

"Ми знайшли документ грецькою мовою, у якому були зрозумілі лише цифри - 3 926 160 млн євро. Ми зробили офіційний переклад і дізналися, що 25 березня цього року фонд Порошенка "Прайм есетс кепітал" купив акції у спорідненої кіпрської компанії майже на 4 млн євро. У типі платежу зазначено "кеш", - зазначила журналістка Анна Бабінець.

За її словами, це суперечить заявам Порошенка про те, що у рамках його офшорного ланцюжка з України не виводилося жодного центу.

 

Як зазначила Бабінець, на той момент виведення з України такої суми було прямо заборонено постановою Нацбанку 

"Це суперечить постанові НБУ від 3 березня, яка прямо забороняє перерахування валюти за кордон. Для чого були виведені ці гроші? Не відомо. За однією з версій, ці 4 мільйони євро могли призначатися "Ротшильду" як гонорар за щось (наприклад за заяву про траст, якого на той момент ще не було). Або Порошенку були потрібні гроші за кордоном для якихось інших цілей", - зазначила журналіст.

За словами екс-керівник департаменту реєстраційних питань та ліцензування НБУ Леоніда Антоненка така інвестиція вимагає отримання ліцензії від НБУ.

"Якщо український президент зі свого українського рахунку перерахував валюту, на це потрібна ліцензія. Інакше здійснити такий платіж неможливо", - сказав  Антоненко.

Крім того, юрист Порошенка та керуючий директор ICU Макар Пасенюк зазначив, що Фонд не купував акції кіпрської компанії CEE Confectionery Investments Limited.

В обмін на випущені 18 000 акцій Фонд зробив внесок до акціонерного капіталу кіпрської компанії, а саме, Фонд вніс належну йому частку у ТОВ "ЦЕКК".

"Сума у 115 мільйонів гривень, або 4 мільйони євро є "історичною вартістю ТОВ "ЦЄКК", яка і була зазначена у документі", - зазначив він.

Як відомо, 10 квітня Порошенко заявив, що передача активів "Рошен" у довірчу власність Rothschild Trust закінчилася наприкінці березня-початку квітня.

Нагадаємо, 3 квітня з'явилася інформація з посиланням на документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca стосовно трьох українців – президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура – британського бізнесмена, який живе і веде бізнес в Україні.

Порошенко після вступу на посаду глави держави найняв для продажу своїх активів інвестиційну компанію Rothschild і ICU. Однак "у зв'язку з відсутністю покупців" 14 січня 2016 року президент заявив, що передав свою частку у корпорації "Рошен" у незалежний "сліпий" траст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: