Ситник: скоро суд поставить крапку у справі "Енергомережі"

Середа, 18 травня 2016, 17:52

Найближчим часом справа компанії "Енергомережа" буде передана до суду, і кошти, які були виведені з державної власності, потраплять до бюджету.

Про це у середу під час парламентських слухань заявив голова НАБУ Артем Ситник.

"Я хотів би привести приклад справи, яка підтверджує правильність окремих положень закону "Про Національне антикорупційне бюро", - сказав Ситник.

За його словами, ця справа стосується державного підприємства "Запоріжжяобленерго".

Реклама:

"Протягом 2015 року в результаті незаконних договорів з державної власності було виведено 356 млн гривень, які повинні були потрапити на ДП "Енергоринок", але ці кошти потрапили не на державне підприємство, а в приватну структуру, про яку ви всі знаєте (компанія "Енергомережа - Ред."), - заявив голова НАБУ.

Він повідомив, що всі ці договори на сьогоднішній день скасовані через позовну діяльність до Господарського суду, а на рахунках цього підприємства заарештовано 120 млн гривень.

"Я сподіваюся, що найближчим часом після передачі справи до суду ці кошти потраплять в державу, звідки вони й були виведені", - заявив Ситник.

"Підкреслю, що ця оборудка була зроблена в 2015 році, якраз тоді, коли прописувалося нове антикорупційне законодавство", - підсумував він.

Як відомо, на початку січня детективи НАБУ розпочали розслідування у справі щодо привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах.

За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" є групи, близькі до Костянтина Григоришина, Ігоря Коломойського та братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Головою правління ПрАТ "Енергомережа" є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережі".

Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував "Динамо" (Київ) після розриву контракту динамівців з "Приватбанком" Ігоря Коломойського.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює заступник голови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

Раніше "Українська правда" вже писала у своєму розслідуванні про компанію "Енергомережа", яка скуповувала борги у "Центренерго" і Одеської ТЕЦ через пов'язані кредиторські компанії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: