"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

WOG знову підвищила ціну на дизпаливо для "Укрзалізниці"

Середа, 18 травня 2016, 10:41

Переможець тендеру на поставку ДТ для ПАТ "Укрзалізниця" компанія "Вог Аеро Джет" 12 травня в черговий раз підвищила вартість ресурсу на 480 гривень за тонну, до 17 179,98 гривні за тонну.

Про це OilNews повідомило джерело в "Центрі забезпечення виробництва" ПАТ.

За новою ціною планується поставка 9,5 тисячі тонн ДТ.

Як повідомлялося, оптові ціни на нафтопродукти стрімко йдуть вгору.

Реклама:

За даними "Консалтингової групи" А-95 ", середня вартість дизпалива в опті сягнула 17 950 гривні за тонну, що може сприяти подальшому перегляду цін WOG.

Як зазначається, це вже четверта зміна ціни "Вог Аеро Джет" для "Укрзалізниці" за період дії контракту.

Протягом третьої декади березня WOG двічі переглянула закупівельні ціни в бік підвищення, в результаті чого вони піднялися на 21% - з 13 950 до 16 850 гривень за тонну.

20 квітня ЦОП заявив про домовленість щодо зниження закупівельної ціни на 150 гривень за тонну, до 16 699,98 гривні за тонну. З цієї вартості планувалася постачання всього 5 тисяч отнн ДТ.

Раніше ЦОП пояснював підвищення вартості продукту зростанням ринкових цін.

 натисніть для збільшення

При цьому залізниця спирається на дані "Держзовнішінформу".

Так, за інформацією цієї структури, 20 квітня вартість ДТ перебувала в межах 16 610-17 020 гривні за тонну. При цьому джерело даних про ціни для "Держзовнішінформу" залишається невідомим.

Після циклу публікацій в ЗМІ "Укрзалізниця" заявила про ведення переговорів про зниження ціни, які тривали близько двох тижнів.

Практика перегляду цін застосовувалася "Укрзалізницею" і WOG неодноразово, а останнім часом створює грунт для масових зловживань під час проведення тендерів на закупівлю палива держпідприємствами.

Найбільш показовий випадок був відзначений восени 2015 року, коли "Укрзалізниця" і "Вог Аеро Джет" підписали додаткову угоду про підвищення ціни вже на наступний день після підписання основного договору.

У зв'язку з тим, що випадки подібних зловживань стали частішими, прогресивні учасники ринку і експерти виступають за впровадження формульного ціноутворення на тендерах "Укрзалізниці" і Міноборони з придбання нафтопродуктів з прив'язкою до котирувань незалежних котирувальних агентств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: