Петренко презентував механізм повернення "грошей Януковича"

Вівторок, 17 травня 2016, 20:41

Міністерство юстиції України спільно з народним депутатом Антоном Геращенком розробило законопроект, який дає можливість ГПУ повернути кошти, вкрадені попередньою владою.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко під час прес-конференції у Кабміні, повідомляє "Укрінформ".

"Ми сьогодні презентуємо ще один механізм, який дасть можливість генеральному прокурору і тим прокурорам, які будуть ці справи розслідувати, повернути кошти, вкрадені в українського народу. Зокрема, він дає можливість правоохоронцям у легальний спосіб провести процедуру цивільної конфіскації вкрадених коштів", - сказав Петренко.

Він пояснив, що у разі ухвалення цього законопроекту генеральний прокурор має право звернутися до суду з вимогою довести походження коштів тієї чи іншої людини, на яку, до прикладу, зареєстровано офшорну компанію.

Реклама:

"Якщо ці люди не можуть довести, як на офшорній компанії з'явилося 100 млн доларів, наприклад, український суд через такий інструмент стягує дані кошти як такі, що отримані необгрунтовано. Часто такі кошти зареєстровані на водіїв, охоронців тощо", - додав міністр.

Так, за його словами, цей законопроект є однією з дуже важливих ініціатив української влади для завершення процесу повернення коштів, вкрадених попередньою владою. Він запевнив, що законопроект відповідає всім європейським стандартам.

"Він також буде такою превенцією для будь-якого з державних чиновників і корупціонерів, які намагатимуться приховати бюджетні кошти через тіньові схеми, бо саме через такі механізми українська правоохоронна система і українська оновлена судова система зможуть повертати ці кошти до державного бюджету", - наголосив Петренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: