Офшорка Dragon Capital судиться з РФ за кримський борг - депутат

Четвер, 12 травня 2016, 20:06

Кіпрська компанія DRGN Limited подала позов до Московського арбітражного суду щодо облігацій уряду Автономної Республіки Крим.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат Володимир Ар'єв.

"Є в Україні компанія Dragon Capital. У цієї компанії є певним чином співзвучна кіпріотська DRGN Limited, власником якої є 10 офшорок з Беліза і Кіпра. DRGN Limited разом з Dragon Capital є співвласниками відомої української ПрАТ "Чумак". Але спільні інтереси поширюються далеко за межі агропереробної промисловості", - написав депутат.

За його словами, у 2011 році Dragon Capital придбала облігації уряду Автономної Республіки Крим.

Реклама:

"Після анексії півострова тримачі облігацій вирішили гроші повернути. Але як! Борг передали своїй DRGN Limited, яка 6 квітня 2015 року подала позов до суду. Московського арбітражного суду", - додав Ар'єв.

У прес-службі Dragon Capital повідомили, що кіпрська компанія ДРГН ЛІМІТЕД, є клієнтом торговця цінними паперами СП ТОВ "ДРАГОН КАПІТАЛ" та  за посередництвом якого вона придбала облігації, які випустила Автономна Республіка Крим.

"На дату погашення таких облігацій у червні 2014 року у власності ДРГН ЛІМІТЕД залишалися 17 103 облігації номінальною вартістю 1 000 гривень кожна. Відповідно до законодавства та умов випуску у дату погашення депозитарієм НБУ всі облігації були списані з рахунку ДРГН ЛІМІТЕД, так само як і з рахунків інших власників", - йдеться у повідомленні.

"Розуміючи, що невиплата відбулася виключно через анексію Криму Росією, інвестори-власники таких облігацій у кінці серпня 2014 року написали колективне звернення до прем’єр-міністра Яценюка з проханням доручити розглянути можливість їх приєднання до загального позову України проти Росії про відшкодування шкоди", - заявили у компанії.

"Відповідь отримали на адресу СП ТОВ "ДРАГОН КАПІТАЛ" від Мінюсту, якому прем’єр-міністр доручив це зробити. Висновок Мінюсту був такий: резиденти можуть надати відповідну інформацію для приєднання до позову, а для нерезидентів такої можливості законодавством не передбачено", - зазначили у компанії.

Згідно з повідомленням, ураховуючи це, компанія ДРГН ЛІМІТЕД самостійно розпочала процедуру звернення до Європейського суду з прав людини з метою стягнення збитків з Російської Федерації, для чого спочатку необхідно було зініціювати розгляд спору в російських судах. 

Як повідомлялося, дане запозичення Криму було оформлено постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 18 травня 2011 року, а також проспектом емісії облігацій внутрішньої місцевої позики ВС АРК, зареєстрованим Держкомісією з цінних паперів і фондового ринку України від 14 червня 2011 року.

Облігації серії "А" були випущені на загальну номінальну вартість 133 млн гривень з відсотковою ставкою 14,5% річних із щоквартальною виплатою купонного доходу. За ним у встановлені проспектом емісії терміни були виплачені процентні доходи за 10 процентних періодів.

Згідно з умовами розміщення облігацій, залучені позикові кошти використовувалися на розвиток місцевої інфраструктури Криму.

Після анексії Криму в кримському уряді стверджували, що Національний банк України перешкоджає кримській владі в виплаті боргових зобов'язань, відмовляючись надати реєстр їх власників із зазначенням банківських реквізитів.

Разом з тим в Нацбанку повідомили, що виконання зобов'язань не пов'язане з наявністю реєстру власників облігацій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!