Суд арештував квартири екс-голови ДПЗКУ за підробку договору

Вівторок, 10 травня 2016, 12:33

Суд арештував дві квартири, якими володів екс-голова правління ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" Ігор Якубович.

Про це свідчать ухвали Печерського райсуду Києва від 25 квітня, пишуть "Наші гроші".

За даними слідства у 2013 році Ігор Яукобович та його заступник підробили договір страхування зерна від вогневих ризиків та стихійних лих із ПрАТ "СК Гарант Престиж".

Крім того, відомо, що держкорпорація мала заплатити 14,76 млн гривень, але заплатила понад 177 млн гривень, оскільки щомісяця робила платіж у розмірі вартості річного договору - по 14,76 млн гривень.

Реклама:

На початку 2015 року Якубовичу та його заступнику оголошено підозру. Разом з тим, правоохоронні органи не змогли встановити місцезнаходження екс-голови правління ДПЗКУ, тому його оголосили у державний і міжнародний розшук.

26 січня 2015 р. Ігор Якубович відчужив дві свої квартири. Одна на бульварі Лесі Українки продана Василенко Наталії Володимирівній. Ще одна квартира, місцезнаходження якої невідоме, була подарована батьку екс-голови ДПЗКУ - Валентину Якубовичу. Знайти цю квартиру у реєстрі не вдалося.

На суді слідчий повідомив, що Якубовичу інкримінується злочин, за який в якості обов’язкового додаткового покарання передбачена конфіскація майна. Відтак слідчий вважає, що підозрюваний здійснив відчуження майна задля уникнення арешту і конфіскації.

Суд врахував те, що Якубович набув статусу підозрюваного 20 січня 2015 року, коли ще був власником майна і позов про арешт задовольнив. Разом з тим, інформація про підозру і розшук Якубовича була поширена у ЗМІ тільки 27 січня, тобто наступного дня після переоформлення квартир.

Ще у березні 2015 року було видано судовий наказ про стягнення із СК "Гарант Престиж" 162,32 млн гривень зайво сплачених коштів. Однак про реальне повернення цих коштів ДПЗКУ нічого невідомо.

СК "Гарант Престиж", яка страхувала майно ДПЗКУ, зареєстрована в Донецьку. Офіційно структура власності виглядає наступним чином: пакети акцій по 25% мають ТОВ "Реарпром" Дмитра Шведа, ТОВ ТК "Донрибкомбінат" Романа Філатова і ТОВ "Себекет", зареєстроване на Тетяну Соколову і кіпрську компанію "Целерон Менеджмент Лімітед", яку заснувала Natalia Demetriou. Ще 25% подрібнено між 7 фізособами і юрособами.

Раніше у ЗМІ були повідомлення про співпрацю "Гарант престижу" і оточення Януковичів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: