У НБУ пояснили, чому прискорилася інфляція

Вівторок, 10 травня 2016, 12:01

Основну частину зростання цін у квітні порівняно з березнем зумовило скасування знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"У квітні, як і очікувалося, споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до однознакового рівня (9,8% з 20,9% у березні). У місячному вимірі вона становила 3,5%", - заявили у НБУ.

Згідно з повідомленням, зростання цін за категорією "природний газ" у квітні становило 48,4%, що зумовило найбільший внесок в місячну інфляцію.

Реклама:

Як наголошується, також на рівень інфляції у квітні вплинуло подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива, що в цілому відповідало очікуванням Національного банку. Так, алкогольні напої подорожчали на 1,8%.

"По-перше, через відкладені ефекти збільшення акцизів з 1 березня 2016 року.  Відображення в цінах алкогольної продукції було відкладене в часі через значне нарощення виробництва відповідних товарів до введення підвищеної ставки акцизів", - йдеться у повідомленні.

"По-друге, з 1 квітня державна компанія "Укрспирт" підвищила вартість своєї продукції на 19%. У свою чергу, ціни на тютюнові вироби у квітні зросли на 3,5%. Таким чином підтвердились попередні припущення НБУ, що виробники тютюнових виробів відновили підвищення цін після тривалого їх утримання на низькому рівні в попередні періоди", - повідомляє прес-служба.

Також зазначається, що зростання інфляції стримувалося очікуваним зниженням цін на сирі продукти харчування.

"Подальше зниження цін на ці товари зумовлене зокрема виходом на ринок вітчизняних продавців з тепличною продукцією нового сезону, а також зниженням вартості окремих видів імпортної продукції на тлі зміцнення гривні", - повідомляє регулятор.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!