Місія МВФ розпочала роботу в Україні

Вівторок, 10 травня 2016, 11:03

Місія Міжнародного валютного фонду, очолювана Роном Ван Руденом, у вівторок розпочала роботу в Україні.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в урядових колах.

"Місія буде працювати в Києві в період до 18 травня в рамках другого перегляду програми розширеного фінансування EFF", - уточнив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, глава Фонду Крістін Лагард на зустрічі з українською делегацією на Весняних зборах керуючих МВФ Світового банку у Вашингтоні 20 квітня повідомила, що місія має намір відвідати Україну найближчим часом.

Реклама:

Після цього новий уряд України під керівництвом Володимира Гройсмана прийняв рішення про приведення цін на газ для населення до ринкового рівня, що є одним з ключових умов продовження співпраці з Фондом.

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF для України загальним обсягом 12,348 млрд SDR (близько 17 млрд доларів) спочатку передбачала проведення щоквартального огляду програми, виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, в 2016 році - ще чотирьох.

Однак до теперішнього часу країна отримала лише перший транш коштів на 5 млрд доларів і другий - на 1,7 млрд доларів. З осені минулого року програма була практично припинена.

Офіційні представники МВФ неодноразово заявляли, що Фонд очікує прояснення ситуації навколо уряду України і стійкості парламентської коаліції, а також демонстрації боротьби з корупцією та готовності продовження реформ для завершення другого перегляду програми EFF і виділення третього траншу.

Представники української влади відзначали, що існуючі ресурси дозволяють утримувати макроекономічну стабільність в країні при продовженні паузи у фінансуванні МВФ до жовтня цього року, однак заявляли, що докладуть усіх зусиль для отримання чергового траншу вже влітку цього року.

Для цього, крім рішення щодо цін на газ, необхідно провести через Верховну Раду 13 законів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: