"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки Кіпру почнуть перевіряти клієнтів після офшорного скандалу

Четвер, 7 квітня 2016, 16:27

Центробанк Кіпру зобов'язав банки посилити перевірку особистостей своїх клієнтів.

Вимога надійшла через кілька днів після публікації "Панамських документів", що описують офшорні схеми сотень впливових людей по всьому світу, повідомляє Reuters.

Центробанк Кіпру зобов'язав кредитні організації та країни і посередників перевіряти особистості своїх клієнтів і зупиняти операції по рахунках в разі недотримання цих правил.

Агентство підкреслює, що кіпрський регулятор пішов на посилення правил ідентифікації клієнтів банків через кілька днів після публікації масштабного розслідування про офшори, відомого як "Панамські документи".

Реклама:

На Кіпрі діють тисячі офшорних компаній і багато з них російські, підкреслює Reuters.

Законодавство Кіпру дозволяє створення фірм з чисто номінальною структурою, в рамках якої беніфіціари не значиться в звітності компанії.

Однак після "панамського скандалу" кіпрський Центробанк вирішив ввести так зване правило "знай свого клієнта" для банків і посередників.

"Сьогоднішня поправка - частина безперервних зусиль, спрямованих на подальше зміцнення нормативно-правової бази, метою яких завжди є недопущення недоробок або слабкостей, що ведуть до можливості відмивання грошей або фінансування терористів", - йдеться в заяві кіпрського регулятора.

Як відомо, у неділю з'явилася інформація з посиланням на документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca стосовно трьох українців – президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура – британського бізнесмена, який живе і веде бізнес в Україні.

Розслідування про офшори Порошенка можна почитати тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: