"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Невідомий акціонер Facebook подав на компанію до суду - ЗМІ

Субота, 30 квітня 2016, 12:56

Акціонер Facebook звернувся в суд штату Делавер з позовом проти компанії через план з випуску нового класу цінних паперів.

Як пише Reuters, мова йде про колективний позові, тобто до нього можуть приєднатися й інші власники паперів соцмережі.

Агентство не називає ім'я заявника. Як стверджується в позові, комітет ради директорів, схваливши випуск паперів, "недостатньо жорстко вів переговори" з Марком Цукербергом, щоб "отримати що-небудь ццінне" в обмін на посилення контролю глави компанії.

У середу компанія оголосила про намір випустити папери нового класу C до вже існуючих A і B.

Реклама:

Нові папери не будуть давати їх власникові права голосу. Кожен власник паперів класів A і B отримає по дві акції класу С на одну існуючу у нього акцію. Акція класу A дає один голос на загальних зборах акціонерів.

У свою чергу акція класу B - десять голосів. Більшість паперів цього класу належать Цукербергу. Поява акцій класу С дозволить йому продавати папери, не знижуючи голосуючу частку.

Засновник соцмережі раніше заявляв про намір передати 99% своїх акцій Facebook на благодійність.

Говорячи про випуск нового класу паперів, Цукерберг заявляв: "Я буду здатний зберегти контроль над Facebook, щоб ми могли продовжувати розвиватися в довгостроковій перспективі, при цьому я і Прісцілла (дружина Цукерберга) зможемо швидше направити гроші на фінансування важливої роботи".

Автор позову до Facebook вважає, що "Цукерберг хоче зберегти свою владу, при цьому розпродавши більшу частину своєї частки і отримавши мільярди доларів в якості доходів".

"Випуск акцій класу С буде мати такий же ефект, як якби Цукербергу подарували акції вартістю мільярди доларів, за які він нічого не заплатить", - заявив позивач.

На цьому тижні стало відомо, що квартальна чистий прибуток Facebook зріс до 1,5 млрд дол, що майже втричі більше, ніж роком раніше.

РБК

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!