Великі агрохолдинги заморозили сплату ПДВ - глава комітету

Неділя, 3 квітня 2016, 15:42

У грудні аграрії сплатили близько 3 млрд ПДВ, в січні - 11 млн грн, в лютому - 23 млн грн.

Про це повідомив ЕП глава парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий.

"Яким чином зараз виглядає ситуація зі сплатою ПДВ аграріями? Вона фактично заморожена. Згідно з цифрами ДФС, в грудні аграрії сплатили близько 3 млрд ПДВ, в січні - 11 млн грн, в лютому - 23 млн грн", - повідомив Кутовий.

Особливо оперативно, за словами народного депутата, зорієнтувалися в цій ситуації великі агрохолдинги.

Реклама:

Чекаючи змін спецрежиму в цьому році, вони всі свої операції пов'язані з ПДВ здійснили в минулому році, зазначив Кутовий.

"Фактично великі аграрії створили собі "подушку безпеки", якою зараз користуються. Катастрофічної ситуації в секторі на сьогодні в зв'язку з цим немає - великий резерв був накопичений в грудні", - зазначив народний депутат.

За його словами, всі зараз на ринку вичікують, якими будуть фінальні умови по ПДВ для аграріїв.

Перше, що, на його думку, точно має бути зроблено - це уніфікація чинного розщеплення ПДВ.

"З точки зору обліку воно дуже ускладнює сплату податку. Вранці ви везете добриво на поле, а ввечері зелену масу на ферму. Складно розподілити всі ці операції за наявності трьох варіантів сплати податку", - пояснив Кутовий.

За його словами, Мінфін повинен зробити необхідні розрахунки.

"І взагалі ми все повинні вирішувати разом з Мінфіном. На жаль, в минулому році ця робота випала. У нас була позиція аграрного комітету, була позиція податкового комітету, і у нас було окреме життя Мінфіну. Ми собі щось обговорювали і планували, а потім приходив Мінфін і говорив, що на жаль, це все не працює", - сказав глава профільного комітету, підкресливши, що взаємодії між депутатами, Мінфіном і МінАПК не вистачало.

Також він нагадав, що через скасування податкових пільг для аграріїв з галузі вимивається близько 20 млрд грн.

"У квітні ми очікуємо вийти на остаточну позицію по спецрежиму. Коли він запрацює? Я вважаю, що всі ці зміни можуть запрацювати з другого півріччя ", - підсумував Кутовий.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: