Санаторій Коломойського в Криму продали в обхід санкцій

П'ятниця, 29 квітня 2016, 14:25

Федерація профспілок Республіки Татарстан купила відомий санаторний комплекс "Форос" в Криму, щоб спонсори цієї покупки уникли потрапляння до списку санкцій США і Євросоюзу.

Про це РБК розповіли джерело в виконкомі Федерації профспілок Росії (ФНПР; в неї входить ФПРТ) і співрозмовник, близький до уряду Татарстану.

Економічні санкції були введені щодо окремих російських та українських громадян, які, на думку влади ЄС і США, були причетні до дестабілізації ситуації в Україні.

Західні країни вносять в свої стоп-листи або заморожують активи тільки конкретних чиновників чи бізнесменів, а також їхні компанії, але не громадські організації, які засновані кількома сотнями тисяч профспілкових членів.

Реклама:

"Форос" - найвідоміший курорт "Криму", на цьому курорті за радянських часів також була розташована держдача "Зоря" першого президента СРСР Михайла Горбачова.

Саме там Горбачов був блокований під час путчу 1991 року в Москві.

Санаторний комплекс "Форос" республіканські профспілки купили 3 лютого 2016 року. Федерація стала переможцем відкритого аукціону з продажу санаторію, ціна склала трохи більше 1,4 млрд руб.

Звідки у громадській організації 1,4 млрд руб. на купівлю санаторного комплексу, в Федерації профспілок Татарстану говорити відмовилися.

Голова ФНПР Михайло Шмаков пояснив, що профспілки виступили в якості операторів при покупці "Фороса", отримавши кошти від великих регіональних компаній.

"Які там компанії є - "КамАЗ", "Татнафта", нафтохімічні виробництва [входять в групу компаній "Таїф"] і т.д.", - перерахував лідер ФНПР.

Шмаков не приховує свого задоволення угодою, називаючи її "геніальною".

І у "Таїфу", і у "Татнафти", і у "КамАЗу" на підприємствах є осередки профспілок, що входять в ФНПР.

У "КамАЗі" свою причетність до покупки "Фороса" не підтвердили. У "Татнафті" і "Таїфі" на запити журналістів не відповіли.

На санкціях щодо конкретних покупців, якщо б такі були, міг би наполягати мільярдер Ігор Коломойський, якому належав "Форос", до того як Крим був окупований Росією, прогнозує співрозмовник у виконкомі ФНПР.

Відразу після цього окупаційна влада Криму вирішила націоналізувати власність мільярдера, який підтримав Євромайдан.

Джерело у виконкомі ФНПР передбачає, що "спонсори" розпоряджатимуться "Форосом" за договором довірчого управління, який може бути з ними укладено профспілками.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!