Нацбанк перерахує до бюджету 38 мільярдів гривень

П'ятниця, 29 квітня 2016, 12:10

Національний банк планує перерахувати протягом 2016 року до Державного бюджету прибуток у розмірі 38,164 млрд гривень, відповідно до результатів Консолідованої фінансової звітності за 2015 рік, який має бути затверджений Радою центрального банку.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як наголошується, це на 164 млн гривень більше, ніж було заплановано в Державному бюджеті на поточний рік.

Згідно з повідомленням, чисті доходи Національного банку у 2015 році рік становили 85,2 млрд гривень. Основним джерелом доходів регулятора стали проценти за цінними паперами України.

Реклама:

Зокрема, за облігаціями внутрішньої і зовнішньої державної позики, які перебували у власності Національного банку в результаті купівлі на вторинному ринку та отримання в якості застави за кредитами.

"Другим за важливістю джерелом процентних доходів були проценти за отримані банками кредити в НБУ на підтримку ліквідності та стабілізаційні кредити. Водночас НБУ ніс витрати на сплату процентів за депозитними сертифікатами НБУ. В результаті, чистий процентний дохід НБУ після вирахування резервів становив 43,2 млрд гривень", - йдеться у повідомленні.

"Витрати Національного банку становили 3,9 млрд гривень. Ці кошти були використані на утримання персоналу; на виготовлення банкнот та монет; адміністративно-господарські витрати. Фінансовий результат Нацбанку у минулому році становив 81,4 млрд гривень", - повідомляє регулятор.

Також наголошується, що прибуток до розподілу становив 54,2 млрд гривень.

Після затвердження Консолідованого фінансового звіту Радою Нацбанку одна частина цього прибутку обсягом 16 млрд гривень буде спрямована на збільшення загальних резервів Національного банку. Інша частина обсягом 38,164 млрд гривень буде перерахована до Державного бюджету.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!