Кабмін може підвищити тарифи на газ для населення до 100%

Середа, 27 квітня 2016, 10:16

В середу уряд може виконати одну з найголовніших вимог МВФ – підвищити тарифи на газ для населення до 100% паритету імпорту.

Про це йдеться матеріалі "Економічної правди".

Як зазначається, підвищення планувалось з 1 квітня цього року до 75% паритету, однак уряд Арсенія Яценюка відклав його на місяць.

"У розпал політичної кризи залишив це непопулярне рішення для наступників. Така собі невеличка помста",  – саркастично пояснив співрозмовник ЕП в Мінфіні.

Реклама:

По суті, підвищуючи тарифи до 100% Кабмін зробить навіть більше, ніж від нього вимагає МВФ.

"Щоб пройти весь негатив одразу, і не розтягувати на два роки. Але люди ще не пристосувалися до нинішніх цін. Плюс у цьому році була тепла зима. Я боюсь, що ми увійдемо в кризу неплатежів", – пояснив у розмові з ЕП один з членів уряду.

За його словами, суперечка щодо підвищення "паритету" - до 75% чи 100% - обговорювалась до останнього. Це, по-перше.

По-друге, ціна імпортованого газу знизилася більше і швидше, ніж очікувалося. Тому зараз якраз можливо підвищити внутрішню ціну і при цьому вийти на нульовий фінансовий баланс НАК.

Ще один момент з тарифами напряму стосується субсидій для населення на оплату комунальних послуг. З одного боку підвищення тарифів означає збільшення видатків держбюджету на виплату субсидій.

З іншого, підвищення ціни призводить до підвищення рівня енергоеффективності.

Є очікування, що цього року населення масово відреагує на підвищення тарифів у 2014-2016 роках, і почне заощаджувати. Прорахувати цей ефект складно, але в кінцевому результаті зниження споживання може частково нівелювати необхідність збільшення субсидій.

Паритет імпорту - це ціна імпортного палива плюс ПДВ і плюс вартість транспортування газу. Наразі імпортне паливо коштує 210 доларів, а доставка - близько 900 грн.

Як повідомлялося раніше, Міжнародний валютний фонд стурбований відсутністю рішення Кабінету міністрів про підвищення тарифів на природний газ для населення з 1 квітня.

Крім того, раніше Гройсман заявив, що підвищення тарифів на газ необхідне.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: