НКРЕКП радить облгазам не робити перерахунок за минулий період

Середа, 27 квітня 2016, 09:07

Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Як зазначається,  регулятор мотивує свою рекомендацію утриматися від донарахування нібито спожитих населенням обсягів газу пунктом 2 постанови Кабміну №203 від 23 березня, яким уряд встановив нові норми споживання, замість раніше скасованих судом.

У цьому пункті зазначено, що перерахунок вартості газу, спожитого населенням у період застосування скасованих судом норм споживання газу при відсутності газових лічильників, здійснюється в порядку, затвердженому Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

Крім цього, згідно з повідомленням НКРЕКП, ні Кодексом газотранспортної системи, ні Кодексом газорозподільних систем не передбачено здійснення постачальниками газу відповідних перерахунків спожитого газу та процедури зведення балансів попередніх періодів.

Реклама:

Нагадаємо, 23 березня Кабмін знизив норми споживання газу без лічильників.

За словами Яценюка, газопостачальні підприємства не мають права нараховувати громадянам оплату за газ виходячи з норми 6 кубометрів, необхідно використовувати норму 4,4 кубометра (при наявності тільки газової плити і відсутності лічильника).

Як повідомлялося, Кабінет міністрів в квітні 2015 року вдвічі знизив нормативи споживання газу для населення без лічильників.

Якщо раніше норматив споживання газу домогосподарства, які використовують тільки газову плиту при наявності центрального опалення, становив 6 кубометрів/міс. на одну особу, то після зниження - 3 кубометри.

Для домогосподарств з плитою і без центрального опалення норматив був знижений з 9 кубометрів до 4,5 кубометра, а з плитою та водонагрівачем - з 18 до 9 кубометрів.

Вищий адміністративний суд України скасував постанову Кабінету міністрів №237 від 29 квітня 2015 року про подвійне зниження нормативів споживання газу для домогосподарств без лічильників.

На думку суду, зниження нормативу споживання було проведено незаконно. За весь період, коли застосовувалася постанова Кабміну №237 (травень 2015 року - січень 2016 року), необхідно здійснити перерахунок з доплатою від населення.

 
 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: