НБУ ініціює врегулювання питання P2P кредитування

Вівторок, 26 квітня 2016, 15:37

Нацбанк пропонує обговорити та сформувати консолідовану позицію щодо законодавчого врегулювання питання залучення коштів клієнтів в інтересах третіх осіб шляхом використання для цього інструменту довірчого управління та надання консультаційних послуг з пошуку потенційних позичальників - фізосіб.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

"Онлайн-сервіси із взаємного кредитування фізосіб, а також платформи зі збору фінансування для підприємств набули широкого розвитку у світі. На сьогодні світовий обсяг такого кредитування оцінюється в 64 млрд дол, а у 2020 році за оцінками аналітиків Morgan Stanley може досягти 300 млрд дол", - зазначила заступник Голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Проте, за її словами, такі інвестиції є більш ризиковими в порівнянні з банківськими вкладами з огляду на те, що немає державної гарантії повернення коштів, а також через більш ризиковий підхід до вибору позичальників (які не в змозі залучити кошти за меншу плату в банків).

Реклама:

Деякі банки України також почали використовувати інструмент P2P кредитування, пропонуючи вищу дохідність (у середньому +5% річних від базових ставок за вкладами). Це дало змогу зацікавити значну кількість клієнтів і станом на 1 квітня 2016 року їх обсяг оцінюється в 1,5 млрд грн, у тому числі приріст 0,6 млрд грн у березні 2016 року.

Водночас P2P кредитування не підпадає під дію закону "Про банки і банківську діяльність" та не регулюється ні Національним банком, ні іншими регуляторами фінансового ринку.

Без належного регулювання зазначена діяльність банків несе суттєві ризики.

"Нацбанк вітає появу нових сучасних інструментів, проте вони мають бути прозорими, зі зваженими ризиками та врегульовані законодавчо. Тому ми пропонуємо експертній спільноті знайти консолідоване рішення для роботи з P2P кредитуванням, яке не створить перешкод для розвитку, але захистить їх клієнтів", - підкреслила Рожкова.

P2P (Peer-to-Peer) кредитування - це спосіб позичання коштів між особами, які не пов'язані між собою, без залучення фінансового посередника (банку, кредитної спілки тощо). 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!