На ремонт доріг необхідно виділити трильйон гривень - Хміль

Вівторок, 26 квітня 2016, 13:51

На ремонт українських доріг необхідно виділити 1 трлн гривень, тоді за 5-10 років можна було б відновити існуючу мережу.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав екс-глава департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку і автомобільних перевезень Мінінфраструктури Роман Хміль.

"На дороги в теперішніх цінах потрібно 50 млрд гривень на рік. Це якби вони у нас були в ідеальному стані. Лише на утримання існуючих, без будівництва нових", - повідомив він.

"Капітальний термін служби 10 років, всього маємо 170 тисяч км доріг державного та місцевого значення, тобто кожен рік треба ремонтувати по 17 тисяч км. Раз на 5 років треба робити поточний середній ремонт (заміна 3-5 см верхнього шару асфальту). Це ще 17 тисяч км на рік середнього ремонту. Множимо на собівартість ремонту і виходимо приблизно на 50 млрд", - додав він.

Реклама:

За його словами, оскільки 10 років дороги не ремонтували, то зараз потрібен разово 1 трлн гривень на ремонт, тоді за 5-10 років можна було б відновити існуючу мережу. "А потім вже по 50 млрд на рік на їх утримання", - повідомив Хміль.

"Гроші ці є звідки взяти, але ми ж знаємо, що витрачають їх не за призначенням. Так, в минулому році з зібраних 40 млрд акцизів дали лише 4 млрд гривень з бюджету і ще 4-5 з інших джерел (кредити тощо). В цьому році буде 6,5 млрд гривень з бюджету і до 18 млрд гривень з інших джерел", - підсумував він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: