Суд визнав недійсним договір між "Запоріжжяобленерго" та "Енергомережею"

Четвер, 21 квітня 2016, 17:03

21 квітня Господарський суд міста Києва задовільнив дві останні позовні заяви Національного антикорупційного бюро України про визнання недійсними договорів уступки права вимоги між ВАТ "Запоріжжяобленерго" та ПрАТ "ХК "Енергомережа" на суму понад 156,6 млн грн.

Про це йдеться у повідомленні НАБУ.

Зокрема, цим рішенням суд визнав недійними дві угоди - на суму понад 42,3 млн грн і 114,3 млн грн, якими "Запоріжжяобленерго" відступило "Енергомережі" право вимоги боргу за електроенергію від ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат".

Таким чином, суд задовільнив усі п’ять позовних заяв НАБУ на загальну суму понад 346,2 млн грн у рамках кримінального провадження щодо визнання недійсними договорів між "Запоріжжяобленерго", 60% акцій якого належить державі, та приватною фірмою "Енергомережа" щодо вимоги боргу за електроенергію, спожиту великими промисловими підприємствами Запорізької області.

Реклама:

Правові наслідки недійсного правочину визначені 216 статтею Цивільного кодексу України. 

Як повідомлялося раніше, господарський суд міста Києва відмовився накласти арешт на кошти компанії "Енергомережа" у сумі 38,823 млн гривень, які знаходяться на рахунках "Ощадбанку".

Як відомо, на початку січня детективам НАБУ дозволили виїмку документів по кримінальному провадженню щодо привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах.

За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" є групи, близькі до Костянтина Григоришина, Ігоря Коломойського та братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Головою правління ПрАТ "Енергомережа" є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережі".

Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував "Динамо" (Київ) після розриву контракту динамівців з "Приватбанком" Ігоря Коломойського.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює заступник голови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

У липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження по цим оборудкам "Запоріжжяобленерго".

Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючої з групою Петра Порошенка групи "Народний Фронт" Арсенія Яценюка.

Раніше "Українська правда" вже писала у своєму розслідуванні про компанію "Енергомережа", яка скуповувала борги у "Центренерго" і Одеської ТЕЦ через пов'язані кредиторські компанії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: