Загальний обсяг претензій "Нафтогазу" і "Газпрому" становить 50 мільярдів

Середа, 20 квітня 2016, 19:05

Загальний обсяг взаємних претензій НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" в Стокгольмському арбітражі становить близько 50 млрд доларів.

Про це повідомив глава НАК Андрій Коболєв в ефірі "5 каналу" в середу ввечері, передає "Інтерфакс-Україна".

"Загальна вартість обох судових позовів в трибуналі в Стокгольмі становить близько 50 млрд доларів", - сказав він.

У зв'язку з цим глава НАК закликав обережно коментувати, оцінювати або приймати рішення щодо газових питань, в тому числі щодо реорганізації "Нафтогазу", оскільки це може негативно для країни вплинути на рішення арбітражу.

Реклама:

Коболєв нагадав, що за договором купівлі-продажу газу "Нафтогаз", зокрема, вимагає від російської компанії повернення переплати за куплений газ, зниження ціни закупівлі за контрактом в майбутньому, скасування принципу "бери або плати".

У частині контракту на транзит газу НАК вимагає перегляду системи тарифоутворення, впровадження принципу "качай або плати", гарантування щорічних контрактних обсягів транзиту до кінця дії угоди, розблокування віртуальних потоків газу з Європою і передачі транзитного контракту на нового оператора.

За його словами, держхолдинг вже подав в арбітраж усі необхідні письмові матеріали, а восени почнуться слухання сторін.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" 13 жовтня 2014 року звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольму з вимогами: передати контракт на транзит від НАК "Нафтогаз України" до ПАТ "Укртрансгаз", адаптувати його відповідно до вимог ЄС; виплатити компенсацію за зниження прокачування.

Спочатку сума вимог була 6,2 млрд доларів, потім вона зросла до 11-16 млрд доларів.

Супроводом поданого "Нафтогазом" в жовтні 2014 року позову до "Газпрому" займається норвезька Wikborg, Rein & Co. Advokatfirma.

НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!