Рада зробила крок до "земельної децентралізації"

Вівторок, 19 квітня 2016, 15:51

Рада проголосувала у першому читанні за законопроект №4355 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель".

За законопроект проголосував 251 народний депутат.

"Ми виправляємо помилку, допущену у 2001 році при прийнятті Земельного кодексу України, коли повноваження з управління землями були передані чиновникам, які призначаються у Києві. За Конституцією, земля є об’єктом права власності українського народу. Тому головною метою законопроекту є передача права розпорядження державними землями - людям через обрані ними ради", - зазначив автор законопроекту Олег Кулініч, представляючи його з парламентської трибуни.

Як зазначив депутат, кінцевою метою має бути передача усіх земель за межами населених пунктів у комунальну власність.

Реклама:

"Таку можливість ми надаємо об’єднаним громадам. Я сподіваюсь, що цей законопроект пришвидшить процес об’єднання, і ми будемо мати в Україні потужні, самодостатні та ефективні громади", - додав Кулініч.

Законопроектом пропонується передати всім сільським, селищним, міським радам повноваження з розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів в якості делегованих повноважень (крім земель оборони, земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення й інших, які мають важливе значення для держави).

Повноваження зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель автори законопроекту пропонують передати Держгеокадастру, та виконавчим органам сільських, селищних, міських рад. "Коли контроль зосереджений в одних руках, це призводить до створення корупційних монстрів, орієнтованих лише на потоки", - прокоментував Кулініч.

Він акцентував увагу на тому, що дуже важливо, щоб до другого читання у законопроекті залишилися усі ключові складові: - передача земельних повноважень на місця, - стимул до об’єднання територіальних громад, - ефективна система державного земельного контролю.

Законопроектом також пропонується надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності і визначити порядок встановлення меж територіальних громад при виникненні невизначеності або спору з приводу таких меж.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!