Григоришина підозрюють в несплаті 675 мільйонів податків в Росії

Середа, 13 квітня 2016, 16:17

Слідчі органи розслідують щодо російського мільярдера українського походження Костянтина Григоришина кримінальну справу про ухилення від сплати податків майже на 675 млн рублів.

Про це йдеться в матеріалах справи, оголошених в середу на засіданні в Мосгорсуді, де розглядаються скарги захисту на проведення у нього обшуків, передає "Інтерфаксу".

Згідно з матеріалами справи, слідство вважає, що Григоришин спільно зі своїм партнером не сплатив податки на суму 674 млн 934 тисяч рублів. Таким чином, слідство вважає, що російському бюджету були завдані збитки на зазначену суму.

"Встановлено, що Григоришин був бенефіціарним власником ТОВ ПІК "Созидания" і стовідсотково брав участь в статутному капіталі, контролював всі фінансові операції товариства", - заявив на засіданні слідчий Андрій Пономарьов.

Реклама:

За його словами, Григоришин "залучив до своєї діяльності Богатирьова, якого призначив на посаду гендиректора товариства".

"Злочинні дії підтверджуються податковим органом, яким було порушено провадження", - зазначив слідчий.

Згідно з матеріалами справи, підконтрольна компанія Григоришина не платила податок на додану вартість в 2009-2010 роках.

Російський бізнесмен Григоришин, уродженець Запоріжжя, який володіє активами в Україні, є основним акціонером ПАТ "Сумське НВО імені М.В.Фрунзе", також володіє 75% акцій найбільшого в Східній Європі виробника трансформаторів "Запоріжтрансформатор" і енергетичними компаніями в Україні.

За даними Forbеs, Григоришин у 2015 році займав 75 позицію в рейтингу найбагатших бізнесменів Росії зі статком в 1,1 млрд доларів.

Як повідомлялося, глава МВС Арсен Аваков в листопаді 2015 року заявив про розслідувані справи щодо Григоришина, а через місяць уточнив, що вони не належать до підслідності МВС та стосуються фінансових порушень Сумського НВО імені Фрунзе і "Укренерго".

У свою чергу бізнесмен відкинув звинувачення в лобіюванні своїх інтересів через співробітників "Укренерго" і про порушення закону під час купівлі акцій Сумського НВО ім. Фрунзе, нагадавши, що став мажоритарієм компанії ще в 1998-1999 роках.

За інформацією ЗМІ, в грудні минулого року правоохоронні органи РФ провели ряд обшуків на підприємствах, що належать Григоришину, було описано майно.

Сумське НВО, що входить до групи "Енергетичний стандарт" Григоришина, - один з найбільших в Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій різного призначення; широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості, АЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!