Україна повернула Японії 7,49 "кіотських" мільйона

Понеділок, 11 квітня 2016, 14:51

Українському уряду довелося повернути Японії 7,49 мільйона євро.

Про це у матеріалі на "Економічній правді" пишуть експерти центру "Ейдос" Гліб Канєвський та Ольга Зеленяк з посиланням на документ Міністерства екології та природних ресурсів.

Як зазначається, за нинішнім курсом це трохи більше 202 млн грн. Ще мільярд гривень невикористаних коштів - під питанням.

"Через скандали із затягування з проведенням робіт і закупівель велика частина коштів, отриманих Україною від Японії в рамках Кіотського протоколу, була невикористана. Йдеться про близько 1,3 млрд грн і 35,9 млн євро, які японські контрагенти вимагають повернути назад", - йдеться у матеріалі.

Реклама:

Крім того, є велика вірогідність, що якась частина від мільярда з доброї ласки японців залишиться в Україні, і державні тендери в рамках екологічних проектів продовжаться.

Нагадаємо, у лютому 2016 року повідомлялося, що Україна повернула Японії 2,5 млн євро невикористаних коштів, отриманих у 2009 році від продажу квот на викид парникових газів в рамках Кіотського протоколу.

Як відомо, Мінприроди в березні 2015 року взяло на себе функції агентства по реалізації проектів за договорами, за якими термін використання коштів уже завершився.

Японські контрагенти мали право вимагати повернення невикористаного залишку в сумі близько 1,3 млрд грн і 35,9 млн євро.

В результаті переговорів з японськими контрагентами Мінприроди вдалося продовжити термін використання коштів.

Одна з японських компаній наполягала на поверненні всього невикористаного залишку, проте у вересні 2015 року зі ній вдалося домовитися про те, що половина залишку буде спрямована на модернізацію 10 вагонів Київського метрополітену, а половина - повернута.

У листопаді 2015 року Мінприроди домовилося збільшити кількість модернізованих вагонів до 15, і повернути невикористані кошти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: