ФГФВО готовий продати активи банку "Надра" на 222 мільйони за 150 тисяч

Середа, 9 березня 2016, 16:53

Ліквідатор банку "Надра" оголосив відкриті торги з продажу активів, шляхом відступлення прав вимоги за кредитами іншим фінансовим установам, який проводитиметься на електронному торговому майданчику ТОВ "УКГ Моніторинг".

Про це пише Finbalance.

У лоті №4634 - права вимоги за кредитними договорами у кількості 28,764 тисяч одиниць, укладеними з фізособами (вид кредиту - споживчий кредит). Початкова вартість реалізації лоту 150 тисяч гривень. Гарантійний внесок 15 тисяч гривень.

Як наголошується, співвідношення початкової вартості лоту до номінальної вартості активів становить лише 0,067% (з урахуванням ПДВ ситуацію принципово не змінюється - 0,081%).

Реклама:

"Навіть з урахуванням "старовизни" кредитів і фактору окупованого Криму та зони АТО, нічогенький такий дисконт вимальовується - 99,933% (або з урахуванням ПДВ-фактору - 99,9192%)", - йдеться у повідомленні.

Реальна вартість активів залежить в т.ч. від адекватності роботи зі стягнення відповідних боргів.

Якщо ж ще штучно буде обмежена участь в аукціоні (наприклад, через відсіювання "неугодних" у ході кваліфіційного відбору), відкриваються непогані перспективи для заробітків. Для всіх, окрім держави, пише видання.

За даними Фонду гарантування, на 1 лютого вкладники банку "Надра" отримали компенсації в межах гарантійної суми на 3,53 млрд гривень (91,4% суми, яка підлягає відшкодуванню).

Як відомо, з огляду на нестачу власних надходжень у Фонду гарантування, він здійснює виплати вкладникам банків-банкрутів, передусім, за рахунок емісійних коштів НБУ, який надає позики Фонду та монетизовує держоблігації, випущені для Фонду Мінфіном. Що в свою чергу тисне на ціни та курс.

Згідно з фінзвітністю банку "Надра", станом на 1 січня його вкладники в межах гарантійно суми отримали 3,5 млрд гривень, з яких у період ліквідації - 1,48 млрд гривень. Із решти суми здійснених компенсацій під час тимчасової адміністрації лише 140,15 млн гривень - це за власні кошти, все інше - це цільова позика Фонду гарантування.

Як зазначалося, позичальники на вказану дату погасили борги перед банком "Надра" на 303,7 млн гривень (на 40,4 млн гривень - за рахунок звернення стягнення на заставу).

Реалізовано майна банку - 0. Інші надходження (купони від цінних паперів, валютні операції, оренда тощо) - 13,4 млн гривень.

Нагадаємо, у червні 2015 року НБУ відкликав банківську ліцензію і ліквідував ПАТ "КБ "Надра". Майже 90% фінустанови належить "Центрогаз Холдинг GMBH", пов'язаного з бізнесменом Дмитром Фірташем.

У лютому цього року "Надра" визнали неплатоспроможним. НБУ ввів у банк тимчасову адміністрацію, призначивши керуючою Ірину Стрюкову. Чотиримісячні "реанімаційні" фінансові заходи не допомогли його оздоровити.

У серпні 2014 року банк був віднесений до категорії проблемних через недостатню капіталізацію.

Як повідомлялося, Національна поліція розслідує злочин, скоєний колишнім топ-менеджментом банку "Надра", спільно з його власниками, - заволодіння держкоштами НБУ в розмірі 10,4 млрд гривень.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: