"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна та Іран підписали меморандум про економічне співробітництво

Понеділок, 7 березня 2016, 16:46

Україна та Іран підписали Меморандум про взаєморозуміння V засідання Міжурядової українсько-іранської спільної комісії з економічного та торговельного співробітництва, який визначає всі напрямки співпраці між Україною та Іраном.

Про це повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів.

"Цей документ стане конкретним планом дій для наших країн у розвитку двосторонньої співпраці. Він визначатиме конкретні строки та виконавців по всіх напрямках економічного співробітництва", - заявив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, який був головою української офіційної делегації в Ірані.

За словами Зубка, Україна та Іран розширять та нарощуватимуть товарообіг в аграрній сфері.

Реклама:

Україна готова експортувати зернові, рослинну олію, тваринницьку продукцію, живу худобу, цукор та кондитерські вироби, фрукти та овочі. Іран зацікавлений у експорті сільськогосподарської продукції до України, зокрема сухофруктів, креветок, риби, фруктів та овочів.

Також Ірану запропонували залучати інвестицій в лісову галузь України та співпрацювати в галузі рибного господарства, створювати спільні підприємства по розведенню та вирощуванню осетрових, лососевих та інших видів риб.

За словами Зубка, Іран готовий створювати спільні підприємства та розвивати переробку продукції агропромислового комплексу в Україні.

Крім того, Україна запропонувала Ірану співробітництво у розвитку інфраструктури та логістики, необхідної для полегшення торгівлі сільськогосподарськими продуктами.

"Україна запросила іранських інвесторів до участі в приватизації українських підприємств. Ми домовились про створення спільного комітету з інвестицій для розвитку різних форм інвестиційного співробітництва, у тому числі державно-приватного партнерства", - сказав Зубко.

Також Україна та Іран продовжать співпрацю в банківській сфері для створення спрощених умов для розвитку торговельно-економічних зв’язків у різних секторах.

Віце-прем’єр наголосив, що країни зацікавлені у подальшому розвитку співпраці в секторі видобування вугілля, модернізації, ремонту та взаємних поставок обладнання, запчастин та комплектуючих до нього.

"Українські науково-дослідницькі установи можуть проектувати вугільні шахти для іранських компаній збагачення вугілля", - зазначив Зубко.

Зубко повідомив, що буде розширено співпрацю у напрямі виробництва різних типів та моделей вантажних та пасажирських вагонів, вагонів для метрополітену, а також постачання вагонів, комплектуючих та запасних частин.

Також будуть розширені поставки продукції автомобілебудівної галузі, обладнання бурового шахтного устаткування, бурового устаткування для підземних та відкритих робіт, підземних навантажувальних машин, рудничного транспорту.

"Ми домовились розширити  співпрацю в авіаційній галузі. Компанії наших країн співробітничатимуть у напрямках модернізації літака АН-140-100 та його спільному серійному виробництві, в проектуванні та виробництві нових модифікацій літака Ан-140-100, у сфері маркетингу та продажу пасажирських літаків АН-158 в Ірані та регіоні, у напрямку поставки транспортних цивільних невійськових літаків АН-178", - сказав Зубко.

Крім того, Іран готовий до транзитного перевезення товарів України у країни Центральної Азії, Афганістан та інші країни регіону.

"Іран зацікавлений у залучені українських компаній до співробітництва в різних сферах залізничного транспорту, зокрема, щодо залізничного рухомого складу, супутнього обладнання та розвитку залізничної інфраструктури", - розповів Зубко.

Також віце-прем’єр зазначив, що Іран готовий співпрацювати з Україною у напрямку розвитку комбінованих перевезень з використанням  коридору "Перська затока, Іран (Астара і Каспійське море) – Чорне море, Європейські країни".

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!