Комітет по боротьбі з корупцією займеться атаками "силовиків" на IT-компанії

П'ятниця, 4 березня 2016, 19:49

Парламентський комітет з питань запобігання та протидії корупції на минулому тижні розглянул питання перевірок співробітниками силових відомств компаній IT-сфери.

Про це повідомляє прес-служба асоціації "Інформаційні технології України".

Як зазначається, представники IT-компаній скаржилися парламентаріям на непропорційне застосування сили.

"В минулому році відбулося понад 30 перевірок IT-компаній. За оцінками Асоціації "ІТ України" загальна кількість співробітників правоохоронних органів, задіяних в силових операціях склало більше 500 чоловік, а нанесений IT-компаніям збитки - в районі 10-20 млн доларів", - пише прес-служба асоціації.

Реклама:

На засіданні комітету з темі обшуків IT-компаній виступали Сергій Білан, Перший заступник Голови Державної фіскальної служби України, Едуард Крицин, начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ і Сергій Демедюк, начальник департаменту кіберполіції Національної поліції України.

"Силовики традиційно виправдовували свої дії необхідністю боротьби з сепаратистами і ухиленням від податків, однак обґрунтувати жорсткість перевірок і необхідність використання спецпідрозділів змогли тільки відсиланням на відомчі інструкції", - наголошується в повідомленні.

При цьому, Демедюк зазначив, що МВС розроблено проект змін до Кримінального процесуального кодексу, які врегулюють вилучення речових доказів під час обшуку.

На думку представників IT-бізнесу, єдиною підставою для цих атак стала відносно стабільна ситуація в IT-галузі на тлі різкого падіння економіки.

"Основна мета атаки - зупинити бізнес ІТ компанії, щоб почати переговори про його розморожування, адже жодна справа по ІТ-компаніям не була доведена до завершення" - зазначив директор Асоціації ІТ України Віктор Валєєв.

Представники IT-сфери закликали комітет підтримати законопроекти, спрямовані на обмеження використання спеціальних підрозділів.

Також замість вилучення техніки експерти галузі пропонують ввести в КПК процедуру копіювання юридично значущої інформації.

"За результатами засідання депутати вирішили направити звернення до Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і в силові органи щодо тих суддів і силовиків, які санкціонували або ініціювали атаки на ІТ-бізнес", - повідомляє прес-служба.

натисніть для збільшення

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: