Китайська CNBM каже, що купила сонячні електростанції Клюєвих у 2014 році

П'ятниця, 4 березня 2016, 16:51

Китайська державна компанія CNBM стверджує, що їй належать десять сонячних електростанцій в Одеській і Миколаївській областях, які раніше контролювала Activ Solar, компанія братів Клюєвих.

Про це йдеться у матеріалі видання "Новое время".

"Станом на сьогодні ми отримали сонячні об'єкти від Activ Solar. Ці проекти належать CNBM цілком", - написав виданню президент китайської компанії Джейсон Джанг.

У компанії зазначають, що контролюють електростанції з середини 2014-го і отримали їх в межах повернення товарного кредиту на 160 млн євро, які Activ Solar у них брала у вигляді обладнання під гарантії Ощадбанку.

Реклама:

"Окремою припискою – заперечення зв'язків з Клюєвими і плани про продовження інвестицій в Україну в майбутньому", - пише видання.

При цьому, як стверджує народний депутат Олексій Рябчин, який представляє фракцію Батьківщина у парламентському комітеті з енергетики, на червень 2015-го активи все ще належали Клюєвим.

У матеріалі зазначається, що джерело в Ощадбанку, яке надало Activ Solar кредитів і кредитних гарантій на 500 млн євро, підтверджує, що сонячними станціями володіє CNBM – назву компанії вже прописано в документах.

"Китайці навіть встигли почати обслуговувати кредит, відтермінувавши дату його погашення. Це говорить про серйозність намірів китайської сторони", - пише видання.

CNBM Міжнародна корпорація є однією з найбільших державних корпорацій Китаю.

CNBM на ринку України близько п'яти років і є одним з найбільш потужних гравців ринку відновлюваної енергетики в Україні.

Як зазначається у повідомленні, компанія завершує оформлення низки українських активів у галузі ВДЕ.

Нагадаємо, у квітні 2015 року до Антимонопольного комітету України надійшла заява стосовно придбання компанією "CNBM International" (Китайська Народна Республіка) активів компанії "Active Solar", яка належить екс-голові Адміністрації президента Андрію Клюєву та його брату Сергію.

Як відомо, компанія Activ Solar, має низку сонячних електростанцій в Україні. Цією компанією, яка зареєстрована у Відні, згідно із документами, керує зять Андрія Клюєва. Андрій Клюєв запевняє, що продав компанію багато років тому.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!