Україна і Австралія домовилися щодо поставок урану

Четвер, 31 березня 2016, 18:42

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин і міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп підписали міжурядову угоду про співпрацю в сфері використання ядерної енергії в мирних цілях.

Про це передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється, угода підписана в четвер у Вашингтоні в рамках робочого візиту президента України Петра Порошенка в США.

"Зокрема, в угоді йдеться про постачання урану з Австралії в Україну для атомної енергетики", - повідомляло Міненерговугілля в середу.

Реклама:

Демчишин в жовтні минулого року повідомляв, що Україна веде переговори з Казахстаном і Австралією щодо закупівлі уранового концентрату для диверсифікації його поставок.

Щорічні потреби українських АЕС в концентраті урану складають близько 2,4 тис. тонн, тоді як його внутрішнє виробництво держпідприємством "СхідГЗК" на 2015 рік заплановано в обсязі 1,2 тис. тонн.

Раніше "Українська правда" провела розслідування, у ході якого з'ясувалося, що соратник прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, народний депутат від "Народного фронту Микола Мартиненко за рік міг заробити на продажі уранового концентрату близько 770 млн гривень.

Служба безпеки України в червні 2015 року відкрила кримінальну справу щодо звинувачення посадовців ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" і НАЕК "Енергоатом" у завданні державі збитку на 10 млн доларів.

За даними СБУ, посадовці ГЗК закупили в 2014 році урановий концентрат у спеціально створеної ними за кордоном комерційної структури за ціною 90 доларів/кг на загальну суму 18 млн доларів.

Але в офіційній документації комбінату вартість купленого концентрату вже становила 138 доларів/кг. Надалі концентрат був реалізований "Енергоатому" за угодою на закупівлю вітчизняної продукції.

"Енергоатом" тоді заявив, що в 2014 році закуповував у СхідГЗК лише концентрат, виробником якого вказано це саме підприємство.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: