MasterCard заробила на банках-банкрутах понад 250 мільйонів

Понеділок, 28 березня 2016, 09:10

Платіжна система MasterCard змушує неплатоспроможні банки платити їй сотні тисяч доларів за вимушене розірвання договорів через банкрутство банків.

Про це пише FinClub.

У розпорядженні видання опинився лист Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА, відправлений 18 березня в ФГВФО і Антимонопольний комітет.

У цьому листі йдеться про те, що міжнародна платіжна система MasterCard стягує "невиправдані платежі" з банків, які "вимушено через неплатоспроможність виходять зі складу MasterCard і завершують стосунки з нею".

Реклама:

Йдеться про повторну оплату річної комісійної винагороди (за один з останніх чотирьох років - рік вибирає MasterCard), податки на цю суму і штраф за розрив договору.

"Ці дії мають ознаки вимагання грошових коштів без належних на те правових підстав", - зазначено в листі асоціації.

За неофіційними даними учасників ринку, MasterCard виставила "рахунок" ВіЕйБі Банку на 600 тис. доларів, "Надра" - 650 тис. доларів, "Укрінбанк" - 820 тис. доларів, "Фінанси і Кредит" - 1 млн доларів.

За мінімальними розрахунками загальна сума, заплачена банками за вихід з MasterCard становить понад 250 млн грн", - йдеться в листі.

За приблизними оцінками, відмова "Дельта Банку" від платіжної системи могла коштувати банку 2 млн доларів, "Форуму" -1 млн, "Імексбанку" і "Брокбізнесбанку" - по 500 тис. доларів, "Родоводу" - 300 тис. доларів.

При цьому ЕМА підкреслює, що через дії MasterCard "ФГВФО не зміг своєчасно і в повному обсязі здійснити виплати вкладникам 70 банків на суму більше 250 млн грн".

Ніхто з опитаних учасників ринку не зміг сказати, чи були у компанії VISA проблеми з неплатоспроможними банками: її платежі виявилися більш м'які, ніж у MasterCard.

З 70 банків-банкрутів 13 були принциповими учасниками MasterCard, а значить, розраховувалися з платіжною системою безпосередньо, інші банки були афілійованими членами і проводили розрахунки з MasterCard через принципових членів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: