Мінфін готовий знизити ренту для газодобувних компаній - Макеєва

Четвер, 24 березня 2016, 18:47

Мінфін готовий до того, щоб розглядати питання про зниження ренти для газодобувних компаній вже з 2017 року.

Про це Hubs повідомила заступник міністра фінансів Олена Макеєва на газовому інвестиційному форумі, який пройшов в Києві.

"Ми розуміємо, що рішення, які були напрацьовані в липні минулого року, вимагають актуалізації. Ми націлені на активну роботу і розуміємо, що нове рішення повинно бути знайдено вже в квітні, щоб до 1 липня воно було проголосовано в парламенті", - сказала вона.

За словами Макеєвої, міністерство збирається розглядати питання зниження рентної плати за користування надрами при видобутку природного газу за участю експертів МВФ, які прибувають до Києва з технічною місією в кінці березні.

Реклама:

Також Мінфін хоче, щоб самі добувачі надали достовірні дані про свою діяльність, на підставі яких можна було б судити про те, наскільки саме треба зменшити податкове навантаження, щоб стимулювати видобуток газу в Україні.

Мінфін вже розробив анкети для видобувних компаній і чекає від них дані, які дозволять розрахувати можливий вплив зниження рентних платежів на держбюджет.

Разом з тим, Макєєва зазначила, що в міністерстві поки що не можуть сказати, на скільки може бути зменшена рентна плата, проте її зниження обов'язково потягне за собою збільшення податку на прибуток.

Коментуючи висловлювання міністра енергетики України Володимира Демчишина про те, що ідеальний розмір ренти повинен становити близько 10%, Макеєва сказала, що у Мінфіну поки що немає яких би то не було попередніх цифр за новими розмірами ренти та податку на прибуток.

"Цифр поки ще немає. Міненерго, кажучи про прийнятний розмір рентної плати, орієнтується на європейський тренд. Але наскільки він буде відповідним для України? Не завжди низька ставка податку призводить до збільшення обсягів видобутку. Але ми точно говоримо про те, що повинні перейти від рентних платежів до оподаткування прибутку. Тому наша модель передбачає зниження ренти з одночасним введенням надбавки до діючого податку на прибуток для газодобувних компаній", - підкреслила Макеєва.

"Це те, про що ми просимо учасників ринку: покажіть нам, при якому розмірі ренти і податковому режимі дійсно відбудеться збільшення видобутку газу. Для нас це є пріоритетом, тому що ми говоримо про національну безпеку", - додала вона.

Нагадаємо, що зараз рентна плата за користування надрами при видобутку природного газу з покладів на глибині до 5 км становить 29%, з покладів на глибині понад 5 км - 14%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!