ДПЗКУ інвестує у свій розвиток 450 мільйонів доларів

Середа, 23 березня 2016, 09:48

Державна продовольчо-зернова корпорація України має намір інвестувати у свій розвиток близько 450 мільйонів доларів.

Про це під час міжнародної конференції "Агробізнес України" заявив заступник голови правління "Державної продовольчо-зернової корпорації України" Андрій Репко, пише Latifundist.

"У планах компанії інвестувати 25 млн доларів у реконструкцію і модернізацію своїх зернових терміналів, 130 млн доларів - лінійних елеваторів. Кошти будуть спрямовані в рамках першого траншу китайського кредиту", - зазначив Репко.

Крім того, за його словами, 130 млн ДПЗКУ має намір скерувати на будівництво портового елеватора і 165 млн доларів на будівництво залізничних зерновозів.

Реклама:

Також, корпорація планує збільшити обсягу приймання зерна в 2016-2019 роках і наростити частки закупівлі зерна на власних елеваторах до 80%.

Як повідомлялося раніше, ДПЗКУ виплатила 200 тис. доларів штрафу за невикористання товарної частини китайського кредиту на 1,5 млрд доларів.

Як писала раніше ЕП, впродовж 2013-2014 років через ряд офшорних компаній з Державної продовольчо-зернової корпорації було виведено більше 200 мільйонів доларів. Йдеться про позикові кошти, які були надані Китаєм ДПЗКУ. Загальна сума кредиту становила 1,5 млрд доларів.

Виходячи із наведених в статті даних, Державна корпорація продавала зерно сумнівним офшорним компаніям, а ті з нею не розраховувалися.

За словами екс-голови держкорпорації Валерія Томіленка, який очолював її уже після згаданих подій, було фактично викрадено більше 20 кораблів державного зернотрейдера.

Однією з найбільш активних  "прокладок", через яку виводилися кошти, була Sonders Trading K/S Co з Гонконгу. Це один з найбільших іноземних боржників ДПЗКУ - 1,215 млрд грн.

Встановити справжніх власників компанії складно. Виписка з гонконгського бізнес-реєстру за 2013 рік каже, що вона записана на Alpha Capital Management Ltd з далекої Ангільї. Однак ЕП знайшла зв'язки фірми з українським бізнесом.

Зараз гонконгська фірма є мажоритарним власником "Лізингової компанії "Ліор". До кінця 2013 року її засновником був Дмитро Сідляренко - колишній заступник директора компанії "Танталіт", що володіла більшою частиною Межигір'я.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: