Банки США та Європи не хочуть брати участь в російській приватизації

Вівторок, 22 березня 2016, 20:54

Американські та європейські банки відмовляються подавати заявки на участь в перших в цьому році російських приватизаційних угодах слідом за небажанням допомагати Росії в залученні грошей через планований випуск єврооблігацій.

Про це сказали Рейтер чотири джерела в іноземних банках.

"Ми не будемо брати участь. Спочатку ми хотіли, але поговорили з іншими європейськими і американськими банками і зрозуміли, що ніхто з них не буде", - сказало джерело в російській "дочці" американського банку.

Два співрозмовника сказали, що іноземні інвестбанки бачать ті ж ризики, що і за участю в розміщенні російських євробондів, оскільки це може трактуватися, як допомога російському уряду в залученні фінансування, яке може піти компаніям і банкам під санкціями.

Реклама:

Наприкінці лютого уряд США застеріг ряд американських банків від участі в розміщенні російських суверенних євробондів, щоб не порушити режим санкцій щодо Росії. Аналогічні рекомендації, за інформацією ЗМІ, отримали і банки ЄС.

Мінфін розіслав запити на участь в розміщенні євробондів 28 банкам, включаючи 3 російських.

Пропозиції від Мінекономрозвитку взяти участь в приватизації Башнефти, Алроси і ВТБ отримали 22 банки, які повинні були надати свої пропозиції до 21 березня.

"Юридичні особи, які будуть залучені для організації від імені РФ продажу акцій, що перебувають у федеральній власності, досить активно відреагували на запит Мінекономіки, попит є. На даний момент заявилися як російські банки, так і іноземні", - передала прес-служба Мінекономіки слова директора департаменту корпоративного управління Оксани Тарасенко.

"Оскільки наступний етап передбачає конкурентне порівняння пропозицій, називати, які саме банки подали заявки - недоцільно", - додала вона.

Заступник міністра економіки Микола Подгузов сказав журналістам російських агентств у вівторок, що заявки на участь в приватизації подали 10 банків, в тому числі іноземні, назвати які він відмовився.

Співрозмовник в російській "дочці" європейського банку думає, що Мінекономіки продовжить терміни подачі заявок, щоб дати час західним банкам прийняти рішення.

"І з точки зору Білого дому, банки будуть побоюватися, що буде те ж саме, що з євробондами, так як це може розцінюватися, як допомога російському уряду в залученні грошей", - сказало співрозмовник в ще одному американському інвестбанку.

Ситуація в економіці і політиці також не сприяє приватизації, додав він.

"Справа ще в відсутності попиту (на російські акції) - великі інституційні інвестори обережно ставляться до Росії і до Володимира Путіна", - сказало джерело.

"Таке відчуття, що головні офіси махнули на Росію рукою", - сказав інвестбанкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: