"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін схвалив демонополізацію ринку електроенергії

Середа, 2 березня 2016, 14:11

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин представив законопроект "Про ринок електричної енергії", який демонополізує ринок електроенергії.

Про це він заявив на засіданні Кабміну у середу.

"На сьогодні у системі енергетики ми живемо в планово-економічній системі Радянського союзу. Є виробники, які продають всю енергію енергоринку, який є посередником між виробниками та споживачами, а енергоринок продає її обленерго, які поставляють її кінцевим споживачам", - говорить Демчишин.

За словами Демчишина обленерго стане виключно організацією, яка передає енергію і буде отримувати за це відповідну плату. Основна функція поставки перейде постачальнику, який буде не зв’язаний з обленерго.

Реклама:

За його словами, проблема у тому, що кінцевий споживач не може вибрати того, хто йому буде поставляти енергію.

"Споживач не має можливості не тільки вибрати найвигідніший тарифний план, у відповідності з графіком споживання, а не може взагалі поміняти споживача і повністю залежить від обленерго, яке використовує своє монопольне становище", - говорить він.

Як зазначається, новий закон дає можливість споживачам та виробникам заключати контракти.

"Це так званий ринок двосторонніх договорів. Це дасть можливість споживачам право вибору якості та ціни електроенергії, а виробникам дасть можливість вибрати тих споживачів, які їм найвигідніші. Протягом певного періоду у кожного споживача з'явиться можливість вибрати свого постачальника, який зможе запропонувати вигідніші умови в порівнянні з усім ринком", - говорить він.

За словами Демчишина, закон дасть можливість виробнику також покращити структуру виробітки, знайти своє місце на ринку, знайти свого споживача і оптимізувати свій графік.

"Ми переконані, що такий ринок дасть поштовх конкуренції за споживача і відповідно переможе той, хто буде пропонувати найкращу ціну", - каже міністр.

За словами Демчишина, закон може бути прийнятий до кінця березня у першому читанні.

Як зазначає міністр, законопроект розроблявся протягом останнього року з залученням громадськості, представників ринку енергетики та західних спеціалістів.

Раніше, експерти "Реанімаційному пакету реформ" розкритикували робочий проект закону про ринок електроенергії за те, що він дозволяє монополістам займати своє домінуюче становище на ринку.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!