"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путін готовий платити за зростання резервів стабільністю рубля - Bloomberg

Середа, 2 березня 2016, 09:54

Президент Росії Володимир Путін переконаний, що наявність запасів золота і твердої валюти є найкращою гарантією фінансової незалежності країни.

Про це пише Bloomberg з посиланням на високопоставлені джерела, які обговорювали цю тему безпосередньо з главою держави.

Співрозмовники агентства розповіли, що волатильність валютного курсу також турбує Путіна, але поки що він готовий платити таку ціну за фінансову безпеку.

Два високопоставлених джерела на умовах анонімності підтвердили, що президент регулярно запрошує у своїх помічників звіти про стан резервів.

Реклама:

За інформацією співрозмовників Bloomberg, Путін особисто приймає рішення про витрати Фонду національного добробуту, які йдуть на фінансування інфраструктури та інші довгострокові проекти.

"Путін усвідомив силу резервів в 2008-2009 роках, коли завдяки їм йому вдалося пережити кризу без значних втрат", - сказав колишній міністр фінансів Олексій Кудрін, який, як зазначає агентство, регулярно зустрічався з главою держави для обговорення економічної політики.

За його словами, "залишитися з маленькими резервами тепер буде важко, навіть чисто психологічно".

Різкі коливання рубля в цілому ускладнюють життя російському бізнесу, пише агентство, приводячи в приклад висловлювання президента компанії "Російський город" Владислава Корочкіна.

"Ніхто більше не вірить в те, що можна передбачити, яким буде курс через шість місяців", - сказав бізнесмен, який імпортує майже половину насіння і саджанців.

На 19 лютого золотовалютні резерви Росії становили 379 млрд дол, що на 29 млрд дол вище мінімуму, зафіксованого в минулому квітні.

В кінці минулого року Банк Росії витратив на безрезультатні спроби зупинити падіння рубля 67 млрд дол і з тих пір не витратив жодного гроша на його підтримку, відзначає Bloomberg.

Згідно з оцінкою Банку Росії, найбільший внесок у зростання споживчих цін внесла девальвація рубля з урахуванням залежності країни від імпорту, резюмує Bloomberg.

РБК

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: