"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

АМКУ: "Укртатнафта" перешкоджає поверненню технологічної нафти

П'ятниця, 11 березня 2016, 20:09

ПАТ "Укртатнафта" та ПАТ "НПК "Галичина" створюють необґрунтовані перешкоди у поверненні технологічної нафти, яка належить ПАТ "Укртранснафта".

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Як зазначається, до АМКУ звернулася "Укртранснафта" із заявою щодо вчинення нафтопереробними заводами антиконкурентних узгоджених дій.

З метою розміщення технологічної нафти, витісненої із системи магістральних нафтопроводів, ПАТ "Укртранснафта" були укладені договори про надання послуг із зберігання нафти з ПАТ "НПК-Галичина" та ПАТ "Укртатнафта".

Реклама:

У подальшому умови цих договорів були змінені, внаслідок чого строк безоплатного зберігання було обмежено періодом у 90 днів.

Після розірвання договорів про надання послуг із зберігання нафти,
ПАТ "НПК-Галичина" та ПАТ "Укртатнафта" були укладені з ПАТ "Укртранснафта" договори про надання в оренду резервуарних ємностей для зберігання технологічної нафти, витісненої із системи магістральних нафтопроводів.

"При цьому договори оренди резервуарних ємностей для зберігання нафти визначають однаковий механізм зміни розміру орендної плати, зокрема у разі істотної зміни стану об’єктів оренди", - зазначають у АМКУ.

Комітет встановив, що за відсутності істотних змін стану об’єктів оренди ПАТ "Укртатнафта" та ПАТ "НПК Галичина" майже одночасно збільшували вартість оренди резервуарних ємностей для зберігання нафти. Крім того, на цей час вартість оренди майна за відповідними договорами є однаковою та складає 6,40 грн за 1 тонну за добу (з ПДВ).

"Такі дії ПАТ "Укртатнафта" та ПАТ "НПК Галичина" при укладанні договорів з ПАТ "Укртранснафта", встановленні цін і умов цих договорів, за певних умов, можуть мати ознаки погодженої конкурентної поведінки суб'єктів господарювання", - пише АМКУ.

Зазначається, що відповідно до умов договорів про надання в оренду резервуарних ємностей для зберігання нафти ПАТ "Укртатнафта" та ПАТ "НПК Галичина" зобов'язані забезпечити технічне та технологічне безперешкодне повернення нафти з орендованих ємностей на першу вимогу ПАТ "Укртранснафта" або в разі припинення дії цих договорів.

На звернення ПАТ "Укртранснафти" щодо повернення частини нафти, що зберігається в орендованих резервуарних ємностях, ПАТ "Укртатнафта" та ПАТ "НПК Галичина" майже одночасно обумовили повернення нафти укладанням договору застави.

"Оскільки вітчизняний ринок нафтопродуктів переважно складається з імпорту, виробництво нафтопродуктів з технологічної нафти, яка розміщена в резервуарних ємностях ПАТ "Укртатнафта" та ПАТ "НПК Галичина", за умови її повернення ПАТ "Укртранснафта", могло б сприяти збільшенню обсягів нафтопродуктів вітчизняного виробництва на внутрішньому ринку, зростанню рівня конкуренції між операторами ринку, та як наслідок стабілізації цінової ситуації на ринках нафтопродуктів у цілому", - зазначає АМКУ.

В АМКУ вважають, що дії ПАТ "Укртатнафта" та ПАТ "НПК Галичина" в частині створення необґрунтованих перешкод у поверненні технологічної нафти, яка належить ПАТ "Укртранснафта", можуть призводити до обмеження виробництва нафтопродуктів, що може мати негативний вплив на конкуренцію на ринках нафтопродуктів.

Нагадаємо, що в травні 2014 року "Укртранснафта", якою тоді керував менеджер Ігоря Коломойського Олександ Лазорко, за своєю ініціативою викачала з магістральних нафтопроводів 675 тисяч тонн технологічної нафти.

Як відомо, 29 травня СБУ оголосила про розслідування справи щодо зловживань посадових осіб "Укртранснафти" при укладанні угод на зберігання технологічної нафти, витісненої з магістральних нафтопроводів.

У 2014 році керівництво "Укртранснафти" уклало зі структурами Коломойського договори про безоплатне зберігання технічної нафти терміном на рік, однак невдовзі був підписаний додаток до угоди, який скоротив цей термін до 90 днів.

Після цього зберігання нафти стало платним, що завдало державі збитків - на момент заяви СБУ вони оцінювалися в 456 мільйонів 437 тисяч гривень.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: