"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Український Forbes розблокував домен без відома його власника - ЗМІ

Вівторок, 9 лютого 2016, 13:08

Український видавець Forbes рішенням районного суду зміг розблокувати доменне ім'я без відома і згоди його власника.

Відповідне рішення прийняв Садгірський суд Чернівців ще в грудні минулого року, пише Ліга.net.

Судове рішення дозволяє відновити деталі конфлікту між Українським медіа холдингом (UMH Group ліцензіат, видає журнал і сайт forbes в Україні) і американським видавничим домом Forbes (ліцензіар ТМ Forbes).

Як стало відомо з судового рішення, Український медіа холдинг (УМХ) вимагав від реєстратора доменних імен Інтернет Інвест (керівник і співвласник компанії Олександр Ольшанський) та обслуговуючої домен фізособи 30 тисяч гривень компенсації за іміджеву шкоду в зв'язку з поширенням чуток про втрату права користування ТМ.

Реклама:

"Крім цього холдинг просив суд зобов'язати свого підрядника (фізична особа) належним чином обслуговувати сайт. І третє - відновити доступ до сайту", - йдеться в статті.

Як наголошується, суд задовольнив вимоги частково. Моральну шкоду Інтернет Інвест він відшкодовувати не змусив. Невиконання договору, на думку судді, не є приниженням ділової репутації позивача.

Підставою для рішення стала, згідно з документом, наявність субліцензійного договору між УМХ і Forbes Media LLC, згідно з яким український Forbes має право використовувати однойменну торгову марку, в тому числі і в доменному імені.

Перше, на що звернули увагу юристи - вибір юрисдикції для розгляду справи, пише видання.

Як зазначає керівник практики інтелектуальної власності МЮГ Astapov Lawyers Іларіон Томаров, розгляд справи судом у Чернівцях напевно пов'язаний з місцем реєстрації одного з відповідачів.

"Ми подавали в суд до нашого підрядника за місцем його реєстрації", - йдеться в офіційній відповіді УМХ.

Згідно з текстом судового рішення, УМХ пред'явив позовні вимоги до двох осіб: до фізичної особи Соломонович М.М. та Інтернет Інвест.

"І, нарешті, найважливіша деталь, на яку звертають увагу юристи: судовий процес проходив без власника ТМ Форбс, який має право розпоряджатися доменним ім'ям forbes.ua", - пише видання.

У тексті рішення видно, що саме компанією Forbes LLC Delaware Limited Liability Company без повідомлення української сторони були змінені налаштування, чим й був обмежений доступ до сайту.

Суд, вирішивши зобов'язати реєстратора відновити доступ до сайту української компанії, абсолютно не розібрався в тому, як це може вплинути на права та обов'язки власника ТМ.

"Для суду і учасників стає великою проблемою питання повідомлення нерезидента", - говорить старший юрист практики вирішення конфліктів і суперечок адвокатського об'єднання Juscutum Ольга Додух. Його потрібно направляти через держоргани не менш ніж за півроку до слухання.

Томаров теж здивований тим, що суд вважав достатнім вислухати тільки ліцензіата. "Хоча б інформація про одностороннє дострокове розірвання договору повинна була спонукати суд залучити і вислухати іншу сторону договору", - говорить він. "Мабуть, ніхто зі сторін не заявив про необхідність залучати Forbes LLC", - робить висновок Додух.

У прес-службі УМХ повідомили, що з "допомогою рішення українського суду вони усунули технічні перешкоди в використання домену, які існували виключно в Україні, тому компанія звернулася до українського суду.

"Інших перешкод не було, тому домен включили", - повідомили в прес-службі.

Нагадаємо, що на початку серпня 2015 року американський видавничий дім Forbes заявив про те, що "Forbes Україна" більше не може використовувати бренд і контент видання. Через те, що власник UMH Group Сергій Курченко був включений до списку санкцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: