Абромавичус пропонує сформувати Кабмін з технократів на чолі з Яресько

П'ятниця, 5 лютого 2016, 18:02

Політичну кризу в Україні необхідно використовувати для перезавантаження, в рамках якої сформувати повністю технократичний уряд із гарантіями незалежної роботи і підтримкою коаліції.

Про це заявив глава Мінекономрозвитку Айварас Абромавичус, який подав у відставку через тиск, що чинився на нього, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Тільки повністю технократичний уряд здатний, звичайно, з допомогою гарантій президента і коаліції, посунути нас на зовсім інший рівень прогресу і стандартів життя... Я запропонував кандидатуру Наталії Яресько з умовою, що новий прем'єр сама може набирати міністрів з повною свободою вибору", - сказав він в інтерв'ю Associated Press.

Абромавичус додав, що на рівень заступника міністра і вище необхідно призначити лише тих, хто не був в уряді до Майдану.

Реклама:

"Давайте використаємо ситуацію, коли є можливість повного перезавантаження і призначимо нового керівника ГПУ", - додав міністр.

За його словами, проблема полягає не лише в конкретних людей, хоча таких людей дуже багато і "від імен нікуди не дінешся".

Зокрема, Абромавичус виступив за відхід з політики Ігоря Кононенка - одного з лідерів пропрезидентського "Блоку Петра Порошенка" і давнього бізнес-партнера глави держави.

Глава МЕРТ наголосив, що необхідно провести кардинальну реформу самого Кабінету міністрів.

"В уряді не створені умови для ефективної роботи технократів. Система застаріла, вона забюрократизована, складна. Я запропонував закрити міністерство Кабміну: історично багато бізнесів та олігархічні структури позасовували туди своїх людей і лобіюють", - пояснив він, навівши як позитивні приклади Канаду та Словаччину.

За його словами, апарат секретаріату Кабміну бойкотує і саботує ініціативи міністерств, в ньому побудована практично паралельна структура до міністерств, а замість нього необхідно створити ефективний офіс прем'єра з 30-50 людей.

Абромавичус зазначив, що робота Кабміну неефективна через сотні дрібних питань, що виносяться на його обговорення, аж до "передання Skoda 1988 року від ФДМ Черкаської облдержадміністрації", а також відсутність чіткого поділу повноважень з Адміністрацією президента.

Глава Мінекономрозвитку повідомив, що на зустрічі з прем'єром і міністрами 4 лютого всі визнали, що сформована ситуація - це холодний душ і можливість дуже серйозних системних змін.

Як відомо, у середу, 3 лютого, міністр економіки Айварас Абромавичус заявив про рішення піти у відставку.

Однією з головних причин він назвав тиск і корупційну діяльність з боку Кононенка, який, за його словами, намагався взяти під контроль державні підприємства. Кононенко ці звинувачення заперечує.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!