Україна відновить експорт електроенергії до Білорусі та Молдови

П'ятниця, 5 лютого 2016, 15:56

Україна може відновити повноцінний експорт електроенергії до Білорусі та Молдови вже в березні.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає "Інтерфакс-Україна".

"Провели переговори з Литвою, Білоруссю і Молдовою... Переконаний, що з квітня точно, а, може, навіть вже з березня будемо відновлювати експорт електроенергії", - сказав він на засіданні комітету Верховної Ради з паливно-енергетичного комплексу.

Раніше заступник голови Міненергогуля Олександр Светелик повідомив, що експорт електроенергії в Білорусь і Молдову планується відновити з другого кварталу 2016 року.

Реклама:

На сьогодні експорт електроенергії здійснюється тільки в Європу з "Бурштинського енергоострова".

Так, в січні 2016 року Україна експортувала електроенергію на 14,066 млн доларів. В Угорщину в минулому місяці поставлена електроенергія на суму 13,966 млн, Молдову - на 0,097 млн, в Білорусь - на 0,003 млн доларів.

В Україні спостерігається істотне падіння споживання електроенергії. Так, приватний енергохолдинг ДТЕК, якому підконтрольні три з п'яти теплових енергогенеруючих компаній, на початку лютого повідомив, що майже половина енергоблоків ТЕС компанії, повністю забезпечених паливом, залишається в резерві.

Станом на 1 лютого 24 енергоблоку ДТЕК з 55 не затребувані і простоюють. В цілому, станом на 1 лютого 29 пиловугільних енергоблоків ТЕС в Україні не затребувані.

Крім того, на балансові обмеження з боку НЕК "Укренерго" скаржиться оператор АЕС України НАЕК "Енергоатом".

Як повідомлялося, Україна в 2015 році експортувала електроенергію на 150,057 млн доларів, в т.ч. в Угорщину в 2015 році поставлена електроенергія на суму 144,907 млн доларів, Польщу - на 2,722 млн доларів, Молдову - на 1,173 млн доларів, в інші країни - на 1,255 млн доларів.

Нагадаємо, 13 січня Україна тимчасово припинила експорт електроенергії до Республіки Білорусь та Молдови.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: