"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Перехід на електронні держзакупівлі під загрозою

П'ятниця, 5 лютого 2016, 14:47

Запланований на 1 квітня перехід всіх держзакупівель в електронний формат знаходиться під загрозою, після відставки міністра економічного розвитку і торгівлі та його заступників.

Таку думку висловив співзасновник майданчикаелектронних торгів NEWTEND, учасник системи ProZorro Олексій Стародубов.

За його словами, для того щоб новому керівництву міністерства розібратися у всіх тонкощах функціонування системи електронних держзакупівель ProZorro, потрібно не один тиждень.

"Часу залишилося не так вже й багато - менше двох місяців. Якщо ж у нового керівництва МЕРТ взагалі не буде зацікавленості завершувати реформу - система електронних державних закупівель може провалитися", - говорить експерт.

Реклама:

Крім того, за словами експерта, для запуску проекту ProZorro була зроблена колосальна робота - подолано безліч бюрократичних перепон, залучено багато експертів і громадських активістів, впроваджені дорогі сучасні технології.

"Відставка міністра економіки може перекреслити всі позитивні напрацювання, які велися не один місяць", - зазначив Стародубов.

Крім того, за словами експерта, нове керівництво МЕРТ, може під приводом того, що розробка і реалізація системи ProZorro не була доведена до логічного завершення, вимагати часу для виправлення надуманих недоліків.

"У підсумку, реформу електронних держзакупівель можуть відкласти в довгий ящик. Подібна практика реалізації реформ широко застосовується в нашій країні, коли нова команда відомства перекреслює всі напрацювання своїх попередників і починає винаходити колесо", - зазначив Стародубов.

Як відомо, команда реформи публічних закупівель в Україні (Департамент МЕРТ, ДП "Зовнішторгвидав" і офіси Prozorro) продовжать працювати на своїх місцях.

Як відомо, 3 лютого міністр економічного розвитку та торгівлі АйварасАбромавичус заявив про своє звільнення з посади міністраекономічного розвитку та торгівлі.

Пізніше, заступник міністра економічного розвитку Юлія Клименко повідомила, що збирається йти у відставку разом з Абромавичусом.

Трохи пізніше, про свій намір піти у відставку написав і інший заступник міністра Максим Нефьодов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: