"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Креатив" не хоче повертати 20 мільйонів доларів кредиту "Ощадбанку" - ЗМІ

Четвер, 4 лютого 2016, 19:56

Аграрна група "Креатив" просить суд визнати недійсним кредитний договір на 20 млн доларів, який попередні власники уклали з державним "Ощадбанком".

Про це пише Forbes.ua.

У розпорядженні видання опинився позов юристів "Креативу" до "Ощадбанку", в якому агрокомпанія аргументує свою вимогу визнати недійсним один із кількох кредитних договорів, підписаних з "Ощадбанком" попереднім менеджментом компанії.

Як зазначається, позов було подано 21 січня 2016 року.

Реклама:

Юристи стверджують, що після зміни власника "Креативу" був проведений аудит, який відкрив факти систематичної фальсифікації фінансової звітності компанії і недостачі майже 1 млрд гривень як "наслідок операцій по незаконному виведенню активів".

"Вважаємо, що представники "Ощадбанку" сприяли попередньому керівництву компанії "Креатив" в отриманні кредитних коштів і подальшого їх виведення з компанії для присвоєння. Компанія не мала можливості нормально обслуговувати і погашати кредити, а отримані кошти були виведені за межі України, і не використовувалися в господарській діяльності", - сказано в мотиваційній частині позову.

Видання пише, що аудитор "Креативу", компанія Kreston GCG встановила наступну схему створення штучної ліквідності компанії-позичальника.

У грудні 2013 року "Ощадбанк" видав пов'язаній з "Креативом" компанії "Альфа-Люкс" кредит в розмірі 600 млн гривень, які були спрямовані на рахунки "Креативу" в якості безвідсоткової фінансової допомоги.

Потім "Креатив" розмістив отримані від "дочки" гроші на депозитних рахунках в "Ощадбанку". А вже 3 січня банк повернув "Креативу" депозити, які були перенаправлені "Альфа-Люкс", і повернулися від неї на рахунку банку в якості погашення раніше виданого кредиту.

Аудитори роблять висновок, що така операція була необхідна для фіктивного поліпшення фінансових показників "Креативу" на 1 січня 2014 року, що дало можливість держбанку видати кредит компанії в розмірі 20 млн доларів.

"Ці дії демонструють пряму зацікавленість посадових осіб "Ощадбанку" у видачі кредиту компанії "Креатив", навіть не дивлячись на поганий фінансовий стан компанії", - сказано в позові.

Також юристи "Креативу" обурені тим фактом, що нинішній менеджмент "Ощадбанку" (правління банку очолює Андрій Пишний) не зажадав від "Креативу" повернути кредит за терміном закінчення договору в січні 2015 року, а надав компанії відстрочку до вересня. Тоді ж, коли у "Креативу" змінилися власники, - почав претензійно-позовну роботу.

За сукупністю цих фактів "Креатив" просить суд визнати недійсним кредитний договір між компанією і "Ощадбанком".

"Всього "Креатив" винен Ощадбанку близько 300 млн доларів, оформлених чотирма кредитними договорами. Якщо будуть знайдені підстави, будуть оскаржуватися і інші угоди", - пояснює юрист "Креативу" Денис Свистунов.

За словами Свистунова, "Креатив" на підставі аналогічних обставин готує подачу позову і проти державного Укрексімбанку.

Загальна заборгованість "Креативу" перед держбанками оцінюється в 495 млн доларів, з яких 300 млн доларів припадають на Ощадбанк, близько 100 млн доларів  - на Укрексімбанк, і ще 95 млн доларів - на Укргазбанк.

Нагадаємо, господарський суд Києва заарештував 380,712 млн грн ПАТ "Креатив" за позовом ВТБ Банку.

Раніше Національна поліція порушила кримінальну справу за фактом привласнення грошових коштів ПАТ "Укрсоцбанк" в особливо великих розмірах працівниками Агрохолдингу Креатив.

Група "Креатив" - один з найбільших переробників сільськогосподарської продукції в Україні, який займається виробництвом жирів і маргаринів, соняшникової олії і шроту, соєвого шроту та олії, біопаливних пеллет, а також сільським господарством - рослинництвом і тваринництвом.

До серпня 2015 компанія належала Станіславу Берьозкіну і Юрію Давидову. У серпні компанія була виставлена на продаж через борги - станом на кінець березня 2015 борг групи становив 605 млн доларів.

Наприкінці серпня компанія змінила акціонерів - керуючим акціонером компанії став Рисбєк Токтомушев, який раніше займав посаду голови наглядової ради "БТА Банку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: